Ekspert

Ana Florencia Davila

Pastry Chef Barbara Luijckx, kieruje pracą Akademii Umiejętności Inspiracja.

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx

star Doświadczenie

    • Trendy w cukiernictwie i gastronomii
    • Propozycje różnorodnych połączeń smaków oraz tekstur i kształtów
    • Techniki wykończenia tortów i ciast
    • Sztuka pięknej dekoracji w cukiernictwie z wykorzystaniem dekoracji czekoladowych

file document Biogram

Ana pochodzi z Argentyny i już od najmłodszych lat lubiła gotować wyróżniając się doskonałym wyczuciem smaku. Pierwsze słodkości wykonywała pod okiem swojego wuja pochodzącego z Turcji.

Po szkole średniej wyjechała na studia gastronomiczne do Stanów Zjednoczonych. Zobaczyła tam prawdziwe cukiernicze delicje takie jak makaroniki, eklery, musy, polewy i… poznała czekoladę. Desery te tworzył jej obecny przyjaciel – francuski szef kuchni, który pilnie strzegł tajemnicy swoich słodkich receptur. Any to nie zniechęciło, przeciwnie – poczuła większą determinację i postanowiła nauczyć się rzemiosła cukierniczego. Te wydarzenia przyczyniły się do fascynacji światem cukierniczym i dały początek wielkiej pasji, która wpłynęła na dalszą karierę Any. Wróciła do Argentyny, pracowała w kuchniach dużych sieci hotelowych oraz w restauracjach. W międzyczasie uczyła się podstaw cukiernictwa i pracy z czekoladą, biorąc udział w wielu szkoleniach w Mendozie i BuenosAires. Pierwszy raz, jako pastry chef, pracowała w cukierni w Paragwaju. Tam też odkryłaswoje predyspozycje dydaktyczne. Zaczęła prowadzić szkolenia zarażając innych swoją pasjątworzenia słodkich receptur.

Prawie 8 lat temu przyjechała do Polski na zaproszenie Martina Gimenez Castro – pierwszego polskiego TopChefa, by dołączyć do jego zespołu w warszawskiej restauracji Salto jako pastry chef. W dalszym ciągu szkoliła się w Polsce pod okiem polskich i zagranicznych cukierników. Brakowało jej jednak energii szkoleń i samorealizacji w tej dziedzinie.

I tutaj spotkały się nasze drogi! Ana z głową pełną pomysłów i receptur dołączyła do nas. Jej duże doświadczenie na arenie międzynarodowej, łatwość przekazywania wiedzy, kreatywność, wyczucie smaku i estetyki czynią z niej prawdziwą specjalistkę w słodkim świecie. Jest nam niezmiernie miło, że pracuje w naszym zespole od 2021 roku, a swoją wiedzą dzieli się z Wami podczas szkoleń w Akademii Umiejętności Inspiracja. Ana świetnie radzi sobie z językiem polskim, bardzo lubi tu mieszkać, jest pełna energii i entuzjazmu, a swoim uśmiechem zaraża wszystkich. Jej przysmak to wyrazista czekolada deserowa o 72% zawartości masy kakaowej, pistacje i owoce cytrusowe. Uwielbia cukiernictwo wegańskie i jest świetną specjalistką w tym zakresie. Niesamowicie opowiada też o Ameryce Południowej

diamond Nadchodzące kursy

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

 

SIGN UP TO NEWSLETTER

 

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Potwierdzam, że chcę otrzymywać newsletter drogą e-mail od Barbara Luijckx sp. z o. o. z siedzibą w Inowrocławiu (dalej: Spółka). Rozumiem, że wiadomości będą wysyłane w celu przesyłania informacji handlowych o produktach, usługach, nowościach i ofertach Spółki, a także treści o charakterze edukacyjnym. Więcej informacji o zasadach przetwarzania danych osobowych przez Spółkę znajduje się w Polityce prywatności.

 

SIGN UP TO NEWSLETTER

I confirm that I would like to receive an e-mail newsletter from Barbara Luijckx sp. z o. o. based in Inowrocław (hereinafter: the Company). I understand that the messages will be sent to provide commercial information about the Company\\\'s products, services, news and offers, as well as educational content. For more information about the Company\\\'s personal data processing terms, please read the Privacy Policy.