Doświadczenie
- Trendy w cukiernictwie i gastronomii
- Propozycje różnorodnych połączeń smaków oraz tekstur i kształtów
- Techniki wykończenia tortów i ciast
- Sztuka pięknej dekoracji w cukiernictwie z wykorzystaniem dekoracji czekoladowych
Biogram
Michał Świerad – Pastry Chef w Barbara Luijckx, prowadzi kursy personalizowane w Waszych pracowniach w Polsce i za granicą.
Michał jest z zawodu kucharzem, od najmłodszych lat pasjonatem kreowania smaków. Pochodzi z małej wsi pod Rzeszowem, jednak jego zawód zmotywował go do zdobywania doświadczenia na terenie całego kraju. Na początku kariery zawodowej pracował jako kucharz oraz szef kuchni w wielu restauracjach. Brał udział w rozmaitych konkursach kulinarnych, zdobywając tytuł laureata konkursu „Młody kreator sztuki kulinarnej”. Pasja do cukiernictwa spowodowała zmianę ścieżki zawodowej Michała, co umożliwiło mu pracę w roli cukiernika w renomowanych warszawskich restauracjach. Słodkiego rzemiosła uczył się od najlepszych cukierników w Polsce i na świecie, m.in w elitarnej pracowni Marijn Coertjens w Belgii.
Był szefem cukierni w jednym z największych obiektów hotelowych w Europie – Hotelu Arlamów****.
Od 8 lat jest związany z firmą Barbara Luicjkx, jako Pastry Chef i Technolog, prowadząc szkolenia dla cukierników i kucharzy w Polsce i na świecie. Specjalizuje się w pracy z czekoladą. Przykłada dużą wagę do sezonowości produktów oraz ich jakości. Uwielbia kreować swoje autorskie wersje tradycyjnych polskich deserów. Jest w trakcie szkolenia na regionalnego sędziego WACS (Światowe Stowarzyszenie Szefów Kuchni) w kategoriach cukierniczych.
Wraz z Poland National Culinary Team zdobył dwa srebrne medale na Olimpiadzie Kulinarnej w Stuttgarcie w 2020 roku oraz dwa srebrne medale z Narodową Kadrą Polski Juniorów podczas Pucharu Świata w Luksemburgu w 2022 roku – jako trener. Jego specjalizacją i personalnym „konikiem” są desery na talerzu, których receptury od lat kreuje dla Was. Prywatnie pasjonat i uczestnik zawodów rowerowych. 🙂