Szaro, buro i ponuro. Na szczęście tegoroczna jesień jest dość ciepła, ale krótkie dni i długie jesienne wieczory zdecydowanie ograniczają nasz czas na świeżym powietrzu. Nieprzypadkowo zresztą, schyłek roku kojarzony jest ze spadkiem nastroju. Ale mamy na to radę- to czekolada! Zawarte w niej naturalne substancje pobudzają wydzielenie serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Czekolada to również źródło witaminy A, B, E, cynku, magnezu czy żelaza. Nie zapominajmy, że zawarta w niej kofeina dodaje nam energii do działania!
A skoro o energii mowa, to z pewnością nie brakuje jej naszemu zespołowi. Nasi technologowie – Ana i Michał – mają „pełne ręce czekolady”. Przeprowadzają szkolenia w restauracjach i pracowniach cukierniczych w całej Europie. Nasz zespół właśnie wrócił z Belgradu po serii wspaniałych spotkań technologicznych. Stacjonarnie, w Akademii Umiejętności Inspiracja, również wiele się dzieje. Miłośnicy dań wegańskich i bezglutenowych mieli już okazję poszerzyć swoje umiejętności o przepisy przygotowane przez naszych specjalistów. Z kolei świąteczna atmosfera zawitała u nas podczas szkoleń z zakresu tortów, mono-deserów i ciast bożonarodzeniowych. W ostatnim czasie odwiedzili nas klienci z Rumunii, Mołdawii, Grecji, Cypru i Anglii, którzy szkolili się przygotowując smaczne i pięknie dekorowane słodkości. Nasz zespół brał także udział w wyjątkowym wydarzeniu – kolacji charytatywnej „Lubicz & Friends” w Hotel Grand Lubicz – Uzdrowisko Ustka. Dochód z tego niezwykłego wydarzenia został przeznaczony na pomoc 3 rodzinom zastępczym, które opiekują się dziećmi z rodzin dysfunkcyjnych. Nasza Pastry Chef – Ana Florencia Davila – przygotowała, wraz z cukiernikami, wspaniały deser „Jesień na talerzu”.
Jesień to również czas spotkań targowych. Na początek pojawiliśmy się na Food & Hotel Asia w Singapurze. Nie zabrakło nas na światowym spotkaniu branży spożywczej – czyli na targach SIAL w Paryżu. Zaprezentowaliśmy tam nowości z katalogu No. 6, wśród których są ażurki Inspiracja i Harmonia, nowe świąteczne dekoracje – Radosne Trio, Mikołaj, Pieczątki oraz nowe dekoracje z kategorii Art Print – Bierki białe, deserowe oraz trójkąty Savanna, Cha-Cha, Twist i Tango.
Braliśmy także udział w spotkaniach z klientami u naszych krajowych partnerów handlowych. Najpierw pojawiliśmy się na Podhalu na targach firmy Damix, która przy tej okazji świętowała 25-lecie. Następnie odwiedziliśmy Śląsk, a konkretniej Pyskowice, gdzie mieści się siedziba firmy Polmarkus, która organizowała wówczas dni otwarte.
Przy tak napiętym terminarzu każdemu przyda się wieczorna chwila relaksu z filiżanką gorącej czekolady… Pamiętajcie o czekoladzie wysokiej jakości jak Barima Artisanal 56% lub 72%, która w połączeniu ze śmietaną oraz mlekiem jest świetnym deserem na długie jesienne wieczory. Warto pomyśleć o dodaniu past Dreidoppel- może gorąca czekolada o aromacie Irish cream?”
Jeżeli nie macie pomysłu jak przygotować gorącą czekoladę – mamy dla was rozwiązanie. Odkryjcie nasze receptury klikając tutaj.