3D jajka wielkanocne deserowe _ Hollow eggs dark

3d Jajka Wielkanocne Deserowe

Wielkanocna fantazja na temat klasycznego sernika w formie eleganckich monoporcji. Oryginalny biszkopt Devil’s Cake, masa sernikowa, czekolada i kwaskowa czarna porzeczka udekorowane Jajkiem Wielkanocnym 3D wyśmienicie sprawdzają się jako świąteczny deser.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

JAJKA 3D DESEROWE
JAJKA 3D DESEROWE
Kod 33735
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

DEVIL’S CAKE
Składniki:
150 gMąka
3 gSól
6 gProszek do pieczenia
7 gSoda oczyszczona
50 gKakao Extra Dark Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
125 gCukier
100 gOlej roślinny
25 gKakao Extra Dark (2) Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
40 gGorąca woda
125 gMleko
60 gJaja
5 gPasta Waniliowa Dreidoppel kod (67310)
Przygotowanie:

Przesiać wszystkie suche składniki do miski. Dodać olej, kakao (2) rozpuszczone w gorącej wodzie , mleko i mieszać na średnich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać jajka i pastę waniliową. Ponownie wymieszać. Rozsmarować cienką warstwę na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 180°C przez 15 min. Po wypieczeniu wyciąć pożądany kształt.

ŻELKA Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki:
300 gCzarna porzeczka
50 gSok z czarnej porzeczki
100 gCukier
5 gPektyna
Przygotowanie:

Zagotować wszystkie składniki, wlać do okrągłych foremek silikonowych i zamrozić.

MASA SEROWA
Składniki:
250 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
250 gŚmietana 30 - 33%
100 gMasło
450 gTwaróg mielony
25 gPasta Waniliowa Dreidoppel (kod 67310)
40 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Zmiksować twaróg i masło blenderem. Rozpuścić czekoladę i zalać zagotowaną śmietaną wymieszaną z Sanettem tworząc ganasz. Ostudzić i zmiksować z masłem i twarogiem. Dodać pastę waniliową i wymieszać. Masą serową wypełnić okrągłe ranty umieszczając na dnie Devil’s cake, a w środku zamrożoną żelkę z czarnej porzeczki. Pozostałą część masy serowej wlać do foremek silikonowych o kształcie dysku i zamrozić. Zamrożone dyski serowe pokryć zielonym zamszem Barima Artisanal (kod AP0379VE) i ułożyć na wcześniej przygotowany torcik. Na końcu torcik obłożyć paskiem z czekolady.

Dekoracja

Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

3D Jajka Wielkanocne Deserowe (kod 33735).

schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie