ALFAJORES

ALFAJORES

Niezwykłe Alfajores! To prawdziwa rozkosz dla podniebienia, delikatne południowoamerykańskie ciasteczka, które doslownie rozpływają się w ustach (duża zawartość skrobi w cieście). Przełożone są dulce de leche – kajmakiem. Oblane deserową, mleczną i białą czekoladą Barima Artisanal z linii Economic.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

TŁUSZCZ KAKAOWY
TŁUSZCZ KAKAOWY
Kod 2371
Pobierz recepturę

RECEPTURA

Alfajores
Składniki:
270 gMasło
270 gCukier
40 gMiód
10 gPasta Wanilia Dreidoppel kod (67310)
2 szt.Jaja
330 gMąką pszenna
120 gSkrobia ziemniaczana
60 gMąka migdałowa
2 gSoda oczyszczona
3 gProszek do pieczenia
10 gSkórka pomarańczowa
400 g Kajmak
Przygotowanie:

Spienić masło z cukrem. Dodać jaja i miód i ubijać masę do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać wszystkie suche składniki oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego i zamrozić. Wykroić kółka z ciasta i piec w temperaturze 180ᴼC przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przełożyć kajmakiem.

Do oblewania
Składniki:
400 gCzekolada deserowa 50% Economic Barima Artisanal (kod 332576)
lub
400 gCzekolada mleczna 31% Economic Barima Artisanal (kod 332573)
lub
400 gCzekolada biała 24% Economic Barima Artisanal (kod 332570)
50 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić z masłem kakaowym i oblać nią schłodzone Alfajores.

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
DESER GRILLAGE Z ROKITNIKIEM Szkolenie desery w gastronomii