Arkusz czekolada
Szalone monoporcje udekorowane dowolnie łamanym Arkuszem nie pozwalają się nudzić. Mus czekoladowo midałowy z galaretką o smaku mango i malin to prosty przepis, który zachwyca formą.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Roztopić czekoladę z masłem, dodać pastę orzechową oraz prażynki i wymieszać. Uformować cienkie spody i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać do temperatury 60⁰C, przelać do formy silikonowej i zamrozić.
Rozpuścić Sanett w 150 g zagotowanej śmietany, wlać do czekolady i dokładnie wymieszać tworząc ganasz. Z cukru i wody ugotować syrop. Żółtka ubić na puszystą pianę, a następnie zaparzyć gorącym syropem i ubijać, aż piana zrobi się prawie biała. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z żółtek i dodać do ganaszu razem z pastą Migdał Wiedeński i rumem.
Foremki silikonowe zalać do połowy musem, włożyć zamrożoną żelkę i wlać pozostałą część musu. Na końcu dodać wykrojony w kształcie formy chrupki spód i całość zamrozić.
Zamrożone musy pokryć białym zamszem w sprayu Barima Artisanal Color (kod AP0379NE) oraz złotym barwnikiem perłowym w sprayu Barima Artisanal Color (kod AP0201OR).
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Arkusz Czekolada Deserowa (kod 33950)
- Arkusz Czekolada Biała (kod 33951)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.