Batony

Batony

Trzy kompozycje smakowe czekoladowych batonów z chrupiącym akcentem. W tej kreacji znajdziecie połączenie wielu ciekawych wątków smakowych – orzecha ziemnego z truskawką, orzecha laskowego z marakują oraz migdału z pomarańczą, żurawiną i czerwonym pieprzem. Za chrupiącą konsystencję batonów odpowiadają prażynki Royal Barima Artisanal.

ZdjęcieReceptura
Pobierz recepturę

RECEPTURA

MASA PRAŻYNKOWA - BATON ORZECH ZIEMNY / TRUSKAWKA
Składniki:
100 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
15 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
100 gPasta blanszowany prażony orzech ziemny 100% Barima Artisanal (kod 6173)
38 gOlej
130 gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
40 gTruskawka liofilizowana
Przygotowanie:

Roztopić czekoladę z tłuszczem kakaowym w 45ᴼC. Dodać pastę orzechową oraz olej i wymieszać. Na końcu dodać prażynki i liofilizowane truskawki. Gotową masę przełożyć do formy 17 cm x 17 cm i odstawić do zastygnięcia.

GANACHE - BATON ORZECH ZIEMNY / TRUSKAWKA
Składniki:
100 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
60 gŚmietana 30%
20 gCukier
8 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z cukrem i dodać do czekolady z tłuszczem kakaowym. Wymieszać i wylać ganache na zastygniętą masę prażynkową. Po zastygnięciu pokroić w prostokąty i oblać zatemperowaną czekoladą deserową 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3).

MASA PRAŻYNKOWA - BATON MIGDAŁ / POMARAŃCZA / ŻURAWINA / RÓŻOWY PIEPRZ
Składniki:
120 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
30 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
100 gPasta blanszowany prażony migdał 100% Barima Artisanal (kod 6102)
30 gOlej
130 gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
30 gPlastry pomarańczy Barima Artisanal (kod 6162)
25 gŻurawina suszona
3 gRóżowy pieprz
Przygotowanie:

Roztopić czekoladę z tłuszczem kakaowym w 42ᴼC. Dodać pastę migdałową oraz olej i wymieszać. Na końcu dodać prażynki, suszoną żurawinę i pokrojone w kostkę kandyzowane plastry pomarańczy. Gotową masę przełożyć do formy 17 cm x 17 cm i odstawić do zastygnięcia.

GANACHE - BATON MIGDAŁ / POMARAŃCZA / ŻURAWINA / RÓŻOWY PIEPRZ
Składniki:
110 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
55 gŚmietana 30%
20 gCukier
8 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z cukrem i dodać do czekolady z tłuszczem kakaowym. Wymieszać i wylać ganache na zastygniętą masę prażynkową. Po zastygnięciu pokroić w prostokąty, obsypać różowym pieprzem i oblać zatemperowaną czekoladą białą 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3).

MASA PRAŻYNKOWA - BATON ORZECH LASKOWY / MARAKUJA
Składniki:
120 gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
20 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
100 gPasta prażony orzech laskowy 100% (kod 3310)
30 gOlej
130 gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
25 gMarakuja liofilizowana
25 gYopol
Przygotowanie:

Roztopić czekoladę z tłuszczem kakaowym w 42ᴼC. Dodać pastę orzechową oraz olej i wymieszać. Na końcu dodać prażynki, liofilizowaną marakuję oraz yopol. Gotową masę przełożyć do formy 17 cm x 17 cm i odstawić do zastygnięcia.

GANACHE - BATON ORZECH LASKOWY / MARAKUJA
Składniki:
110 gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
40 gŚmietana 30%
20 gCukier
8 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z cukrem i dodać do czekolady z tłuszczem kakaowym. Wymieszać i wylać ganache na zastygniętą masę prażynkową. Po zastygnięciu pokroić w prostokąty i oblać zatemperowaną czekoladą mleczną 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3).

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Czekolada na gorąco z churros
Czekolada na gorąco z churros
Film Receptura Zdjęcie
Mimoza paradise
Mimoza paradise
Receptura Zdjęcie
Jesienna Impresja
Jesienna Impresja
Receptura Zdjęcie
Spadające liście
Spadające liście
Receptura Zdjęcie
Filiżanka Mokka
Filiżanka Mokka
Zdjęcie
Petit forus
Petit Fours
Receptura Zdjęcie
Ciemny tort z czekoladowymi motylami
Taniec motyli
Film Zdjęcie
Owsiane ciasteczka cz czekoladowymi dropsami
Ciasteczka owsiane
Receptura Zdjęcie