Biała Harmonia
Idealny tort na lato. Wyraziste smaki jagód i hibiskusa, otulone aksamitnym musem na bazie białej czekolady, przełamane wyjątkowym, wilgotnym spodem blondies – zachwyca niejedno podniebienie.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Rozpuścić czekoladę (1) z masłem. Ubić jajka, cukier, sól i pastę waniliową. Przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać do piany z jaj. Na końcu wymieszać z rozpuszczoną czekoladą, migdałami i jagodami. Przełożyć na blachę o wymiarach 20 x 30cm, posypać białą czekoladą (2) i piec w 180ºC przez 20 - 25 minut.
Jagody wraz z cukrem gotować przez około pół godziny, a następnie dokładnie zmiksować. Dodać Sanett i mieszać do momentu, aż się rozpuści. Przełożyć do formy wyłożonej „Blondies” i zamrozić.
Zagotować śmietanę z pastą hibiskusową. Żółtka ubić z cukrem i zalać zagotowaną śmietaną, a następnie podgrzać do 80°C cały czas mieszając. Dodać czekoladę, Sanett i na końcu zimne masło, mieszać do momentu aż masło się rozpuści. Przelać do formy wyłożonej „Blondies” i zamrozić.
Zagotować mleko z Sanettem i zalać nim czekoladę. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie zamieszać. Połowę musu przełożyć do formy, włożyć zamrożone cremeux z hibiskusem. Dodać kolejną cześć musu i przykryć wszystko zamrożoną żelką jagodową i blondie.
Zagotować wodę, cukier i glukozę do 103°C, następnie dodać mleko skondensowane i masę żelatynową. Na końcu dodać białą czekoladę oraz barwnik. Zostawić w lodówce przykryte folią na 12 godzin. Przed użyciem podgrzać do temp 40°C i używać w temp 30 / 35°C.
Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Kółka Białe Zestaw (kod 33711).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.