Bombka
Unikalny deser, idealny na Boże Narodzenie. Kształt bombki i kuszące połączenie smakowe: wilgotnego biszkoptu z bakaliami, nadzienia bananowego z rumem i musu na bazie białej czekolady i cynamonu wprowadzają prawdziwie świąteczną atmosferę.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Masło ubić z cukrem, miodem i skórką z cytryny do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać jajka jedno po drugim, nie przerywając ubijania. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Przecedzić owoce, aby usunąć nadmiar płynu i posypać dwiema łyżkami mąki. Dodać do ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piec w piekarniku 170°C przez ok. 15 minut. Ostudzić. Opcjonalnie wierzch surowego ciasta można posmarować koniakiem lub rumem.
Wszystkie składniki zagotować i zmiksować. Wlać do formy i zamrozić.
Śmietanę i sanett zagotować. Zalać czekoladę, dodać mielony cynamon i dokładnie wymieszać. Ostudzić ganasz do około 30 stopni i połączyć z ubitą śmietaną, tworząc mus. Część musu wlać do formy, włożyć zamrożone nadzienie bananowe, wlać pozostałą część musu. Przykryć wypieczonym biszkoptem i zamrozić.
Z cukru, wody (1) i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103 stopni. Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać blenderem. Zamrożone ciasto oblewać w temperaturze ok. 30 stopni.
Pierwszą część zamrożonego tortu oblać polewą nabłyszczającą, drugą część pokryć czerwonym zamszem Barima Artisanal (kod AP0379RO).
Do udekorowania użyć czerwonej czekoladowej opaski oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Alfa 3D, kod (33821),
Syriusz 3D, kod (33820),
Stars, kod (33952),
Gwiazdki deserowo-złote, kod (33714),
Ecru Perełki, kod (9923).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.