Ciasto loczki & Lemon

Ciasto loczki & Lemon

Tort idealny dla dzieci. Wilgotny biszkopt bananowy, lekki jak piórko mus karmelowy na bazie białej czekolady i aksamitne cremeux bananowo – karmelowe przełamane chrupiącą prażynką, dają rozkosz podniebieniu.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

LOCZKI
LOCZKI
Kod 331562
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

CHRUPIĄCY SPÓD KAKAOWY (3 X Ø16 CM)
Składniki:
90 gMasło
90 gCukier
40 gŻółtka
2 gSól
100 gMąka pszenna
20 gKakao Extra Dark 22/24% Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
8 gProszek do pieczenia
Przygotowanie:

Wymieszać miękkie masło z cukrem, solą i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Rozsmarować cienką warstwę w 3 rantach Ø16cm i schłodzić. Piec w temp. 170°C przez 15 min.

BISZKOPT BANANOWY (6 X Ø14 CM)
Składniki:
50 gBiałka
110 gŻółtka
80 gCukier
150 gMączka migdałowa
30 gMąka pszenna
30 gMąka ziemniaczana
60 gPasta bananowa Dreidoppel (kod 202)
125 gBiałka
45 gCukier
Przygotowanie:

Wymieszać 50 g białek, żółtka, cukier, mączkę migdałową, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i pastę bananową. Osobno ubić 125 g białek z cukrem. Połączyć obie masy i nałożyć do 6 rantów Ø14cm. Piec w temp. 180°C przez 12 min.

„CREMEUX” BANANOWO - KARMELOWE (3 X Ø14 CM)
Składniki:
50 gCukier
20 gWoda
100 gMleko
50 gŚmietana 30%
80 gŻółtka
10 gSanett Dredoppel (kod 0320)
30 gPasta bananowa Dreidoppel (kod 202)
70 gMasło
Przygotowanie:

Z cukru i wody ugotować karmel. Zalać mlekiem ze śmietaną i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Dodać żółtka i podgrzać do 80°C. Przecedzić, dodać Sanett i pastę bananową. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i zmiksować. Wylać na 3 biszkopty Ø14 cm w rantach i zamrozić.

MUS KARMELOWY (3 X Ø16 CM)
Składniki:
150 gŚmietana 30%
25 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
150 gBiała Czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
4 gPasta Karmelowa Dreidoppel (kod 0216)
500 gUbita śmietana 30%
Przygotowanie:

W zagotowanej śmietanie rozpuścić Sanett i zalać nią białą czekoladę tworząc ganasz. Dodać pastę karmelową i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Zamrożony tort oblać białą polewą nabłyszczającą Barima Artisanal (kod 2379).

DEKORACJE

Do dekoracji użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Loczki (kod 331562)

schemat

Ciasto loczki & Lemon - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie