Deser halloween

Deser halloween

Deser na talerzu, który sprawdza się doskonale podczas tematycznej kolacji Halloween w restauracji. Chrupiący spód orzechowy, galaretka pomarańczowa, orzeźwiający żel z mango i ananasa, delikatny mus kokosowy na bazie mlecznej czekolady i dekoracje tematyczne z czekolady tworzą wyjątkowo “straszną” kompozycję.

ZdjęcieReceptura
Pobierz recepturę

RECEPTURA

KRUCHY SPÓD
Składniki:
75 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
50 gMasło
50 gPasta prażony orzech ziemny 100% Barima Artisanal (kod 6172)
75 gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę z masłem, dodać pastę orzechową oraz prażynki i wymieszać. Uformować cienkie spody i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

GALARETKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
250 gPuree z Pomarańczy
50 gCukier
3 gPasta Pomarańczowa Dreidoppel (kod 0201)
12 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Puree z cukrem gotować na małym ogniu. Dodać Sanett i pastę pomarańczowa. Wlać galaretkę do małych form silikonowych i odstawić do zamrażalki do zastygnięcia.

ŻEL MANGO ANANAS
Składniki:
300 gPuree Mango
200 gPuree Ananas
15 gPasta Ananas Dreidoppel kod (0209)
5 gAgar
Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i zagotować. Zostawić do stężenia następnie zmiksować blenderem ręcznym. Przełożyć do pojemnika używać do dekoracji talerza.

MUS KOKOSOWY
Składniki:
220 gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (CHL35XXC3)
220 gŚmietana 30%
45 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
700 gUbita Śmietana
35 gPasta Kokosowa Dreidoppel (kod 199)
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z Sanettem i połączyć z rozpuszczoną czekoladą tworząc ganasz. Do ganaszu dodać pastę, ubitą śmietanę i delikatnie zamieszać. Mus wlać do form silikonowych i przykryć kruchym spodem.

Po schłodzeniu udekorować barwnikiem w sprayu Barima Artisanal (kod AP0379AR).

POLEWA NABŁYSZCZAJĄCA POMARAŃCZOWA
Składniki:
250 gPolewa nabłyszczająca biała Barima Artisanal (kod 2379)
60 gWoda
5 gBiel tytanowa
8 gBarwnik pomarańczowy
Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki i podgrzać do temperatury 45°C. Następnie odpowietrzyć blenderem. Oblać kulki z żelki pomarańczowej.

Dekoracja

Barwnik w zamszu pomarańczowy Barima Artisanal (kod AP0379AR)
Polewa nabłyszczająca biała Barima Artisanal (kod 2379) + barwnik pomarańczowy
Dynia Barbara-Decor (kod 33933)
Pająk Barbara-Decor (kod 33934)
Zestaw Barbara-Decor (kod 33897)

schemat

Deser halloween - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Halloweenowy deser na talerzu
Halloweenowy deser na talerzu
Film Receptura Zdjęcie
Duchy monoporcje
Duchy Halloween
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie