Deser letnia bryza

Deser letnia bryza

Zaczarowany, letni ogród na talerzu – wyjątkowy deser na lato. Deserowe crumble, orzeźwiający sorbet truskawkowy, piana jogurtowa z wanilią, krem czekoladowy, truskawki z miętą i biszkopt czekoladowy dają niesamowite doznanie smakowe i wizualne.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
CZEKOLADA DESEROWA 56%
CZEKOLADA DESEROWA 56%
Kod CHN56XX3
CZEKOLADA DESEROWA 72%
CZEKOLADA DESEROWA 72%
Kod CHN72XXA3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BISZKOPT CZEKOLADOWY
Składniki:
240 gMasło
80 gCukier puder
6 gProszek do pieczenia
2 gSól
220 gŻółtka
340 gBiałka
320 gCukier kryształ
240 gMąka pszenna
240 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
Przygotowanie:

Spienić masło z cukrem pudrem i solą. Powoli dodawać żółtka. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Ubić białka z cukrem i dodać do pierwszej masy delikatnie mieszając. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 160°C przez ok. 15 - 20 min.

ŻEL TRUSKAWKOWY Z MIĘTĄ
Składniki:
1000 gŚwieże truskawki
200 gCukier kryształ
50 gOcet balsamiczny
12 gPasta Miętowa Dreidoppel (kod 00229)
12 gAgar
Przygotowanie:

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek, następnie pokroić w kostkę. Ocet balsamiczny zagotować z cukrem tworząc gastrique. Dodać i rozpuścić Agar, dodać pastę miętową i odstawić do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę miksować do postaci uzyskania gładkiego żelu.

KREM CZEKOLADOWY
Składniki:
200 gŚmietana 32% (1)
200 gMascarpone
15 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
340 gŚmietana 32% (2)
45 gCukier Muscavado
80 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (kod CHN72XXA3)
Przygotowanie:

Śmietanę (1), cukier i Sanett zagotować. Następnie dodać serek Mascarpone i czekoladę, wymieszać razem do połączenia się składników. Dodać śmietanę (2). Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 h. Po wystudzeniu , krem ubijać na wysokich obrotach w mikserze.

PIANA JOGURTOWA Z WANILIĄ
Składniki:
400 gJogurt naturalny
50 gMleko
50 gCukier puder
3 gMetil
2.1 gGuma Ksantanowa
20 gPasta Waniliowa Dreidoppel (kod 67310)
Przygotowanie:

Jogurt, mleko i cukier puder zmiksować, dodać metil, gumę ksantanową, pastę waniliową i ponownie dokładnie zmiksować. Przelać do syfonu. Wbić nabój i odstawić na 2 godziny do lodówki.

SORBET TRUSKAWKOWY
Składniki:
250 gWoda
150 gCukier kryształ
50 gSyrop glukozowy
500 gPuree truskawkowe
35 gPasta Truskawkowa Dreidoppel (kod 0207)
8 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Z wody, cukru i syropu glukozowego ugotować syrop. Dodać i rozpuścić w nim Sanett. Wszystko połączyć z puree i pastą truskawkową. Przelać do pojemnika i zamrozić.

CRUMBLE
Składniki:
150 gCukier kryształ
60 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
50 gWoda
40 gOrzechy laskowe (prażone)
10 gCukier brązowy
45 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
45 gOlej z orzecha laskowego
Przygotowanie:

Wodę i cukier zagotować do 120°C tworząc syrop. Dodać czekoladę deserową i mieszać do momentu zbrylenia. Białą czekoladę upalić w piecu w 160°C przez 20 min. Wszystkie składniki wraz z orzechami laskowymi i brązowym cukrem zmiksować w mikserze i na koniec dodać olej z orzecha laskowego i zamieszać.

Karmelizowane kawałki truskawek w miodzie i maśle

Sposób składania na talerzu:

Z zatemperowanej zabarwionej na czerwono czekolady przygotować opaskę. Do środka włożyć wykrojony biszkopt. Na biszkopcie ułożyć kolejno: skarmelizowane truskawki, krem czekoladowy, żel truskawkowy i posypać crumble. Za pomocą łyżki przygotować quenelle i ułożyć ją na boku deseru. Obok nałożyć pianę jogurtową.

Dekoracja

- Kwiatki Color Zestaw (kod 33996)
- Arkusz Grillage Biały (kod 333022)
- Świeże mikrozioła

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie