Deser truskawkowy z miętą

Deser truskawkowy z miętą

Lekki mus truskawkowy z białą czekoladą, owocowy sorbet, biszkopt z marcepanem i kruszonka to tylko niektóre z wielu elementów tego deseru, które razem tworzą pyszną, wiosenną kompozycję. Udekorowany świeżymi ziołami oraz arkuszem grillage z białej czekolady.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

Mus truskawkowy z białą czekoladą
Składniki:
110gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
110gŚmietana 30%
25gPasta Truskawka Dreidoppel (kod 0207)
25gSanett Dreidoppel (kod 0320)
350gUbita Śmietana 30%
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę z Sanettem. Zalać nią białą czekoladę, dodać pastę truskawkową i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie połączyć z ubitą śmietaną, Przelać mus do formy silikonowej i zamrozić. Zamrożone musy oblać czerwoną polewą nabłyszczającą

Polewa nabłyszczająca / czerwona
Składniki:
150gWoda (1)
300gCukier
300gSyrop glukozowy
200gMleko skondensowane
20gŻelatyna
120gWoda (2)
300gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
Czerwony barwnik
Przygotowanie:

Z cukru, wody(1) i glokozy ugotować syrop o temeraturze 103ᴼC. Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać za pomocą blendera. Na końcu dodać czerwony barwnik. Zamrożone musy oblewać polewą o temperaturze 32ᴼC.

Biszkopt z marcepanem
Składniki:
230gMarcepan 50% Barima Artisanal (kod 6160)
160gJaja
20gMąka pszenna
20gSkrobia ziemniaczana
25gMasło
50gOlej
Przygotowanie:

Masło roztopić w mikrofalówce i połączyć z olejem. W mikserze ubić masę marcepanową, dodając kolejno po jednym jaju, do momentu uzyskania jednolitej sztywnej piany. Dodać mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną, a na końcu połączyć z rozpuszczonym masłem i olejem. Rozsmarować masę na blaszce z pergaminem i piec w temperaturze 175ᴼC przez 15 minut.

Salsa „smoczy owoc z miętą”
Składniki:
200gSmoczy owoc
10gŚwieża mięta (tylko listki)
2gPasta Mięta Dreidoppel (kod 00229)
Sok z cytryny
Przygotowanie:

Smoczy owoc obrać i pokroić w drobną kostkę. Listki mięty posiekać. Dodać pastę miętową, sok z cytryny (do smaku) i wszystko dokładnie wymieszać. Salsę nałożyć na wypieczony i wykrojony wcześniej biszkopt z marcepanem.

Sorbet truskawkowy
Składniki:
250gWoda
150gCukier
50gSyrop glukozowy
10gSanett Dreidoppel (kod 0320)
500gPuree truskawkowe
20gPasta Truskawka Dreidoppel (kod 0207)
Przygotowanie:

Zagotować wodę z cukrem i syropem glukozowym. Rozpuścić Sanett w gorącym syropie. Następnie dodać puree truskawkowe oraz pastę truskawkową, dokładnie wymieszać i przelać do pojemnika. Zamrozić.

Kruszonka
Składniki:
300gMąka pszenna
200gMasło
150gCukier
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania konsystencji sypkiego ciasta. Rozsypać kruszonkę na blaszce wyłożonej pergaminem i piec w 180ᴼC przez ok 12 min.

Sos truskawkowy z miętą
Składniki:
800gTruskawki (świeże lub mrożone)
200gCukier
8gPasta Mięta Dreidoppel
Przygotowanie:

Połączyć wszystkie składniki i gotować do momentu, aż owoce się rozpadną. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystygnięcia.

Krem Mascarpone z truskawką
Składniki:
250gŚmietana 35% (1)
250gMascarpone
15gSanett Dreidoppel
15gPasta Truskawka Dreidoppel (kod 0207)
60gCukier
400gŚmietana 35%
Przygotowanie:

Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone oraz pastę truskawkową i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki na 12 godzin do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubić w mikserze, na średnich obrotach.

Beza
Składniki:
150gBiałka
150gCukier
Przygotowanie:

Białko z cukrem ubijać do momentu uzyskania jednolitej sztywnej piany. Bezę wyszprycować na pergaminie za pomocą worka cukierniczego. Posypać wiórkami kokosowymi i suszyć przez 90 minut w piecu o temperaturze 90ᴼC.

Dekoracje

Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

  • Arkusz Grillage Biały Barbara Decor (kod 333022)
  • Świeże zioła

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Desery na lato dla Gastronomii