Duszkowe doniczki

Duszkowe doniczki

Oryginalny deser na Halloween podany w czekoladowej doniczce. Piękne kolory, fantazyjna forma i bogaty smak dyni w syropie, wanilii, pomarańczy i białej czekolady zaskakuje wszystkich fanów Halloween.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

DUSZKI
DUSZKI
Kod 33726
TŁUSZCZ KAKAOWY
TŁUSZCZ KAKAOWY
Kod 2371
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

DONICZKI CZEKOLADOWE
Składniki:
500 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
50 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
Czerwony barwnik do czekolady
DYNIA W SYROPIE
Składniki:
500 gDynia
300 gCukier
Przygotowanie:

Dynię obrać i pokroić w kostkę, następnie umieścić ją w garnku i zasypać cukrem. Odstawić na 3 godziny, a następnie gotować przez 20 minut. Użyć po ostudzeniu.

CIASTO WANILIOWE
Składniki:
360 gCukier Puder
260 gMasło
290 gJaja
160 gŚmietana 32%
440 gMąka pszenna
2 gSól
8 gProszek do pieczenia
10 gPasta Waniliowa Dreidoppel (kod 67310)
150 gDynia w syropie
Przygotowanie:

Wymieszać cukier puder, masło i pastę waniliową do uzyskania miękkiej konsystencji. Stopniowo dodawać jaja, tworząc emulsję. Przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia i dodać do pierwszej mieszanki. Na końcu dodać śmietanę i wlać do foremek. Na wierzchu ułożyć kostki dyni i piec w temp. 165°C przez 25 minut.

ŻEL POMARAŃCZOWY
Składniki:
500 gSok z pomarańczy
100 gCukier
25 gPasta pomarańczowa Dreidoppel (kod 0201)
6 gAgar
Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagotować. Przelać do miski i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę miksować do postaci żelu.

NAPOWIETRZONY GANACHE
Składniki:
240 gŚmietana 32% (1)
20 gSyrop glukozowy
20 gCukier inwertowany
90 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
300 gŚmietana 32% (2)
Przygotowanie:

Zagotować śmietanę (1) z cukrem inwertowanym, syropem glukozowym i Sanettem. Wlać do białej czekolady, wymieszać i dodać zimną śmietanę (2). Zostawić w lodówce przez 12 godzin. Po schłodzeniu ubić w mikserze.

DEKORACJA

Duszki zestaw (kod 33726)
Posypka biała mini (kod 3325434)

schemat

Duszkowe doniczki - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Halloweenowy deser na talerzu
Halloweenowy deser na talerzu
Film Receptura Zdjęcie
Duchy monoporcje
Duchy Halloween
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie