Dzwonki Mikołaja
Tematyczny deser z piękną dekoracją Mikołaj i Kulką Sun, idealny na Mikołajki. Zimowy smak jabłka z cynamonem, masa sernikowa o smaku Irish Cream i wilgotny biszkopt z kawałkami chrupiących jabłek doskonale pasuje do uczczenia Mikołajek z przyjaciółmi i rodziną.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Wymieszać w mikserze cukier puder z mąką migdałową, skrobią, białkami (1) i żółtkami. Ubić białka (2) z cukrem i delikatnie połączyć z pierwszą mieszanką. Dodać roztopione masło i wymieszać. Wylać na matę silikonową, posypać kostkami jabłka i piec w temp. 160°C przez około 15 minut.
Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać wszystkie pozostałe składniki, aż cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać. Przelać do formy i zamrozić.
Roztopić czekoladę i zalać zagotowaną śmietaną wymieszaną z Sanettem tworząc ganasz. Ostudzić i zmiksować z masłem i twarogiem. Dodać pastę waniliową, pastę Irish Cream, wlać do foremek i zamrozić. Wlać masę serową do silikonowych foremek (do połowy objętości), wewnątrz umieścić zamrożoną żelkę jabłkową i wypełnić pozostałą masą serową. Przykryć biszkoptem i zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Z cukru, wody (1) i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103°C. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać blenderem. Na końcu dodać barwnik. Zamrożone musy oblać polewą nabłyszczającą o temp. ok. 30°C. Pasek czerwony.
Mikołaj (kod 33725)
Kulki Sun (kod 331036)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.