Eklerowa Bajka
Eklerowa bajka to wariacja na temat klasycznych eklerów. Moc kolorów, dekoracji i twórczego design’u w postaci deseru. Klasyczne ciasto parzone, krem waniliowo – serowy i dowolna forma dekoracji pobudzają fantazję.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Rozwałkować pomiędzy dwoma matami na grubość 2mm, zamrozić, a następnie wyciąć prostokąty większe niż wyszprycowane ciasto parzone.
Wodę, mleko, masło i sól zagotować . Dodać mąkę i mieszać do momentu zaparzenia. Przełożyć całość do miksera i mieszać aż ciasto osiągnie temperaturę ok. 60ºC, następnie dodawać po jednym jaju. Gotowe ciasto wyszprycować na maty perforowane i nałożyć na nie kruszonkę. Całość zamrozić. Zamrożone eklery piec w temperaturze 160ºC przez 45 min.
Śmietanę zagotować z cukrem, dodać i rozpuścić Sanett, następnie dodać ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Połączyć z pastą z czarnego bzu, zimną śmietaną i włożyć do lodówki na 12 h do zastygnięcia. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Wypieczone eklery szprycować od spodu ubitym kremem. Schłodzone eklery zamaczać w białej polewie nabłyszczającej Barima Artisanal (kod 2379) zabarwionej na różne kolory.
Udekorować czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor:
Kwiatki Classic zestaw (kod 33995)
Kwiatki Color zestaw (kod 33996)
Sprężyna duo Mini (kod 80165)
Kuleczki Agat (kod 09731)
Kuleczki Onyx (kod 09732)
Oraz cukrowymi dekoracjami Barbara Decor:
Nabłyszczane perełki jasnoczerwone, miękkie (kod 99461)
Maczki perłowe (kod 01993)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.