Eklerowa Bajka

Eklerowa Bajka

Eklerowa bajka to wariacja na temat klasycznych eklerów. Moc kolorów, dekoracji i twórczego design’u w postaci deseru. Klasyczne ciasto parzone, krem waniliowo – serowy i dowolna forma dekoracji pobudzają fantazję.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

KWIATY zestaw
KWIATY zestaw
Kod 33994
ONYX
ONYX
Kod 09732
AGAT
AGAT
Kod 09731
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

KRUSZONKA
Składniki:
280 gMasło
330 gCukier Brązowy
280 gMąka
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera. Rozwałkować pomiędzy dwoma matami na grubość 2mm, zamrozić, a następnie wyciąć prostokąty większe niż wyszprycowane ciasto parzone.

CIASTO PARZONE
Składniki:
250 gWoda
250 gMleko 3,2%
200 gMasło
8 gSól
280 gMąka pszenna
480 gJaja
Przygotowanie:

Wodę, mleko, masło i sól zagotować . Dodać mąkę i mieszać do momentu zaparzenia. Przełożyć całość do miksera i mieszać aż ciasto osiągnie temperaturę ok. 60ºC, następnie dodawać po jednym jaju. Gotowe ciasto wyszprycować na maty perforowane i nałożyć na nie kruszonkę. Całość zamrozić. Zamrożone eklery piec w temperaturze 160ºC przez 45 min.

KREM WANILIOWO SEROWY
Składniki:
250 gŚmietana 32%
350 gTwaróg mielony 4-6%
15 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
45 gPasta czarny bez Dreidoppel (kod 437)
60 gCukier
400 gZimna śmietana 32%
Przygotowanie:

Śmietanę zagotować z cukrem, dodać i rozpuścić Sanett, następnie dodać ser i mieszać do rozpuszczenia sera. Połączyć z pastą z czarnego bzu, zimną śmietaną i włożyć do lodówki na 12 h do zastygnięcia. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Wypieczone eklery szprycować od spodu ubitym kremem. Schłodzone eklery zamaczać w białej polewie nabłyszczającej Barima Artisanal (kod 2379) zabarwionej na różne kolory.

Dekoracja

Udekorować czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor:

Kwiatki Classic zestaw (kod 33995)
Kwiatki Color zestaw (kod 33996)
Sprężyna duo Mini (kod 80165)
Kuleczki Agat (kod 09731)
Kuleczki Onyx (kod 09732)

Oraz cukrowymi dekoracjami Barbara Decor:

Nabłyszczane perełki jasnoczerwone, miękkie (kod 99461)
Maczki perłowe (kod 01993)

schemat

Eklerowa Bajka - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Deser Magnolia
Deser Magnolia
Zdjęcie
Lato motyli
Lato motyli
Zdjęcie
Japoński Ogród
Japoński Ogród
Film Zdjęcie
Słodki ogród
Słodki ogród
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
DESER GRILLAGE Z ROKITNIKIEM Szkolenie desery w gastronomii