Flower power

Flower power

Wysublimowany tort, idealny na dzień kobiet. Delikatny jak piórko mus chałwowy, w kontraście z czarną porzeczką, kardamonem i czekoladą, daje niesamowite wrażenia smakowe, a dzięki oryginalnej kwiatowej dekoracji zachwyca swoim wyglądem.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

KWIATY zestaw
KWIATY zestaw
Kod 33994
KAKAO EXTRA DARK
KAKAO EXTRA DARK
Kod 22/24GT781
CZEKOLADA DESEROWA 72%
CZEKOLADA DESEROWA 72%
Kod CHN72XXA3
MARCEPAN 50%
MARCEPAN 50%
Kod 6160
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BISZKOPT KAKAOWY Z MARCEPANEM
Składniki:
280 gMarcepan 50% Barima Artisanal (kod 6160)
90 gCukier (1)
145 gŻółtka
110 gJaja
165 gBiałka
85 gCukier (2)
65 gMąka T500
30 gKakao Extra Dark Barima Artisanal (kod 22/24GT781)
65 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (kod CHN72XXA3)
65 gMasło 82%
Przygotowanie:

Marcepan i cukier wymieszać płaskim mieszadłem na średnich obrotach stopniowo dodając żółtka z jajami. W drugim kociołku z białek i cukru (2) ubić bezę. Do bezy dodać roztopione masło i czekoladę. Wymieszać. Połączyć bezę z masą marcepanową, następnie dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C przez 13 - 15 minut.

NADZIENIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KARDAMONEM
Składniki:
500 gPuree z czarnej porzeczki
150 gCukier Kryształ
8 gKardamon mielony
6,5 gPektyna NH
Przygotowanie:

Puree z czarnej porzeczki zagotować. Pektynę wymieszać z cukrem i dodać do puree. Po zagotowaniu doprawić kardamonem. Przelać w ranty i zamrozić.

MUS CHAŁWOWY
Składniki:
700 gChałwa
700 gUbita śmietana 36%
30 gŻelatyna
100 gWoda
35 gPasta Wanilia Dreidoppel (kod 67310)
Przygotowanie:

Chałwę rozdrobnić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie podgrzać do 70ᴼC. Śmietanę ubić do ¾ objętości i połączyć z chałwą, następnie dodać ciepłą żelatynę i pastę waniliową. Dokładnie wymieszać. Część musu nałożyć do formy sylikonowej, włożyć zamrożone nadzienie z czarnej porzeczki a następnie pozostałą część musu. Na samym końcu włożyć wycięty w kształcie formy biszkopt kakaowy i całość zamrozić. Zamrożony tort pokryć białą polewą nabłyszczającą Barina Artisanal (kod 2379) zabarwioną na kolor różowy.

Dekoracja

Do udekorowania tortu użyć różowej opaski z czekolady oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Kwiatki Color (kod 33996)
Kwiatki Classic (kod 33995)
Kwiaty (kod 39964)

schemat

Flower power - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Torcik kocham cię Mamo
Torcik kocham cię Mamo
Receptura Zdjęcie
Mama
Mama
Receptura Zdjęcie
Koła i okręgi
Zdjęcie
Deser Magnolia
Deser Magnolia
Zdjęcie
Lato motyli
Lato motyli
Zdjęcie
Japoński Ogród
Japoński Ogród
Film Zdjęcie
Słodki ogród
Słodki ogród
Receptura Zdjęcie
Eklerowa Bajka
Eklerowa Bajka
Film Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie