Flower power
Wysublimowany tort, idealny na dzień kobiet. Delikatny jak piórko mus chałwowy, w kontraście z czarną porzeczką, kardamonem i czekoladą, daje niesamowite wrażenia smakowe, a dzięki oryginalnej kwiatowej dekoracji zachwyca swoim wyglądem.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Marcepan i cukier wymieszać płaskim mieszadłem na średnich obrotach stopniowo dodając żółtka z jajami. W drugim kociołku z białek i cukru (2) ubić bezę. Do bezy dodać roztopione masło i czekoladę. Wymieszać. Połączyć bezę z masą marcepanową, następnie dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180°C przez 13 - 15 minut.
Puree z czarnej porzeczki zagotować. Pektynę wymieszać z cukrem i dodać do puree. Po zagotowaniu doprawić kardamonem. Przelać w ranty i zamrozić.
Chałwę rozdrobnić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie podgrzać do 70ᴼC. Śmietanę ubić do ¾ objętości i połączyć z chałwą, następnie dodać ciepłą żelatynę i pastę waniliową. Dokładnie wymieszać. Część musu nałożyć do formy sylikonowej, włożyć zamrożone nadzienie z czarnej porzeczki a następnie pozostałą część musu. Na samym końcu włożyć wycięty w kształcie formy biszkopt kakaowy i całość zamrozić. Zamrożony tort pokryć białą polewą nabłyszczającą Barina Artisanal (kod 2379) zabarwioną na kolor różowy.
Do udekorowania tortu użyć różowej opaski z czekolady oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Kwiatki Color (kod 33996)
Kwiatki Classic (kod 33995)
Kwiaty (kod 39964)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.