Geometryczna dama
Elegancki i wyrafinowany tort czekoladowo-pistacjowy, na specjalne okazje. Połączenie smaku deserowej czekolady i orzechów, przełamane chrupiącą teksturą fond croquant i kwaskową maliną, zaspokaja najbardziej wyrafinowane gusta.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Wymieszać prażynki z rozpuszczoną czekoladą. Dodać pastę pistacjową i pokruszone pistacje. Wyłożyć w ranty i schłodzić.
Wymieszać mąkę, kakao, cukier (2), mąkę migdałową oraz mąkę z orzechów laskowych, a następnie dodać do ubitych białek z cukrem (1) i delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło. Rozsmarować na papierze silikonowym i piec w temp. 180°C przez 12 min.
Podgrzać śmietanę z mlekiem, dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Przecedzić i dodać Sanett. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i zmiksować. Wylać na biszkopt włożony w rant, poukładać maliny i zamrozić.
Zagotować wszystkie składniki, dodać kwasek cytrynowy i gotować przez 1 minutę. Wylać na cremeux i zamrozić.
Podgrzać mleko ze śmietaną, dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Przecedzić i wymieszać z Sanettem i czekoladą. Po wystudzeniu do ok. 30°C delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Część musu wlać w rant cukierniczy, włożyć zamrożone cremeux z malinami i biszkoptem a następnie wlać pozostałą część musu i wszystko przykryć „Fond croquant”. Zamrozić.
Zamrożony tort oblać białą polewą nabłyszczającą Barima Artisanal (kod 2379) i obłożyć białym czekoladowym paskiem.
Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
- Kwadraty Deserowe zestaw (kod 33707),
- Kwadraty Białe zestaw (kod 33708)
oraz kwiatów jadalnych.
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.