Gniazda Wielkanocne
Tradycyjne wielkanocne smaki ciasta drożdżowego, kremu patissiere i musu cytrynowego, zamknięte w prostej formie monoporcji. Wiosenne kolory i tematyczne dekoracje dodają wielkanocnego charakteru. Sprawdzony deser na rodzinne świętowanie.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować na grubość ok 0, 3 cm. Wyciąć kółka i wypiekać w temperaturze 170ᴼC przez ok. 10 min.
Wymieszać 125 g mąki, 15 g drożdży, miód i ciepłe mleko. Odstawić na 20 minut. Przesiać 400 g mąki i sól. Dodać cukier, 30 g drożdży, mleko i jaja. Następnie dodać rozczyn, skórkę z cytryny i pastę waniliową. Wymieszać i dodać masło. Wyrabiać 5 minut, następnie odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Uformować kulki i ułożyć na blaszce. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Przesiać mąkę kukurydzianą, dodać do niej żółtka i wymieszać. Dodać połowę mleka i pastę waniliową. Pozostałe mleko zagotować i dodać do wcześniejszej mieszanki. Gotować całość przez ok. 1 min. Przelać do miski i przykryć folią. Przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Zagotować śmietanę z Sanettem i zalać nią czekoladę, dodając pastę cytrynową. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Połowę musu wlać do formy silikonowej, następnie za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć krem Patissiere i dodać pozostałą część musu. Na końcu ułożyć wypieczone ciasto drożdżowe. Całość zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie. Z cukru, wody i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103°C. Dodać czekoladę, śmietanę i namoczoną żelatynę. Zmiksować blenderem. Zamrożone desery oblewać polewą o temperaturze około 30°C.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
3D Jajka Wielkanocne Kropki (kod 33733),
3D Jajka Wielkanocne Paski (kod 33734).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.