Jesienna Impresja
Jesienne impresja to słodka impresja. Urzekający smakowo tort ozdobiony ołówkami Picasso to kompozycja musu z białej czekolady z wanilią, żelki z mango i marakui oraz Dacquoisa z orzechów laskowych.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Uprażyć całe orzechy laskowe w temperaturze 160°C przez 20 minut. Usunąć z nich skórki i pokruszyć. Ubić białka z cukrem i delikatnie połączyć z przesianym cukrem pudrem i zmielonymi orzechami laskowymi. Nałożyć masę do trzech rantów Ø16 cm umieszczonych na macie silikonowej, posypać pokruszonymi orzechami laskowymi i piec w temperaturze 170°C przez około 17 minut.
Roztopić masło z czekoladą. Dodać pastę pralinową oraz pastę z orzechów laskowych i wymieszać. Na końcu połączyć z prażynkami. Rozsmarować masę prażynkową na upieczonym Dacquoise i całość zamrozić.
Zagotować śmietanę z Sanettem. Ubić żółtka z cukrem i połączyć z ugotowaną śmietaną, a następnie podgrzać do 80°C, cały czas mieszając. Dodać czekoladę, pastę mango, pastę marakuja i na końcu - zimne masło. Mieszać masę do momentu rozpuszczenia masła. Wlać „cremeux” do rantów na warstwę chrupiącego nadzienia i zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie. Gotować puree z mango i z marakui z cukrem przez około 5 minut. Dodać mango pokrojone w kostkę i ponownie zagotować. Dodać namoczoną żelatynę i na końcu pastę z mango i pastę z marakui. Wlać do rantów na warstwę "crémeux" i zamrozić.
Zagotować mleko z Sanettem i połączyć z czekoladą. Dodać pastę waniliową delikatnie połączyć ubitą śmietaną. Wlać mus do silikonowej formy, umieścić w nim zamrożony dacquoise z warstwami nadzień i zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Ugotować syrop o temperaturze 103°C z wody (1), cukru i glukozy. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane, namoczoną żelatynę oraz barwnik i całość zblendować. Zamrożone ciastka oblewać polewą o temperaturze około 30°C.
Kwiatki Classic (kod 33995)
Ołówki Rembrandt (kod 334561)
Ołówki Picasso (kod 334560)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.