Kolorowa Pascha
Tradycyjna pascha wielkanocna w oryginalnym ujęciu. Fikuśny kształt jajka, tematyczna wielkanocna dekoracja i ciekawa kombinacja smakowa: masa serowa, cremeux pomarańczowe i kruche ciastko waniliowe dobrze prezentują się na świątecznym stole.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkować na grubość ok. 0,3 cm. Wyciąć kółka i wypiekać w temperaturze 170ᴼC przez ok. 10 min.
Podgrzać śmietanę, dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Przecedzić, dodać Sanett, pastę waniliową, pastę rumową. Do ostudzonej masy dodać masło oraz zmielony twaróg i krótko wymieszać w mikserze na szybkich obrotach. Na końcu dosypać suszone owoce (wcześniej namoczone w gorącej wodzie i odcedzone). Wlać masę do silikonowych foremek, włożyć do środka zamrożone cremeux i zamrozić.
Puree pomarańczowe zagotować razem ze śmietaną. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z zagotowaną mieszanką, a następnie podgrzać do 80°C. Dodać czekoladę, sanett i na końcu zimne masło, mieszać do momentu aż masło się rozpuści. Pomarańcze pokroić w drobną kostkę, dodać do cremeux i zamieszać. Przelać do formy i zamrozić.
Zagotować wodę, cukier i glukozę do 103°C, następnie dodać mleko skondensowane i masę żelatynową. Na końcu dodać białą czekoladę oraz barwnik. Zostawić w lodówce przykryte folią. Przed użyciem podgrzać do temp 40°C i używać w temp 30 / 35°C.
Rozpuścić czekoladę, dodać olej oraz zielony barwnik i posiekane orzechy pistacji. Dokładnie wymieszać. Deser w kształcie jajka zanurzyć do połowy w zielonej polewie czekoladowej i odstawić na wypieczone wcześniej ciastka.
Kuraki zestaw Barbara Decor (kod 33984)
Kogucik Barbara Decor (kod 33983)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.