Kwadrat Grillage
Kwadrat Grillage to monoporcje w kształcie sześcianu z musem pomarańczowym umieszczonym na biszkopcie z makiem. Całość oblana jest polewą czekoladową na bazie czekolad Barima Artisanal oraz krokantu migdałowego. Monoporcje udekorowano świeżymi ziołami oraz czekoladową dekoracją – Kwadrat Grillage.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Ubić jaja z cukrem do momentu uzyskania sztywnej piany. Dodać olej, mleko i pastę waniliową. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu — masę makową. Rozsmarować cienką warstwę na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160°C przez 18 min. Po wypieczeniu wyciąć pożądany kształt.
Zagotować śmietanę z Sanettem i zalać nią czekoladę. Dodać pastę pomarańczową. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Włożyć wycięty biszkopt do formy, wypełnić musem i zamrozić.
Podgrzać puree z cukrem do 40°C. Dodać agar, gotować przez 3 minuty, następnie dodać pastę pomarańczową. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia. Przed użyciem zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji żelu.
Podgrzać śmietanę z pastą waniliową, dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Przecedzić i dodać Sanett. Po wystudzeniu do 45°C dodać ubitą śmietanę. Wlać do foremek i zamrozić. Zamrożone cremeux pokryć białym zamszem w sprayu Barima Artisanal (kod AP0379NE).
Roztopić czekoladę. Dodać do niej olej i krokant i dokładnie wymieszać. Zamrożony deser zanurzyć polewie czekoladowej.
Do udekorowanie użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor
- Kwadrat Grillage (kod 331052)
- Maczki czekoladowe (kod 3325473)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.