LODY CZEKOLADOWE
Deser na lato w formie czekoladowych lodów na patyku. Oryginalna forma, głęboki smak – idealny na upalne dni.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Mleko, cukier oraz mleko odtłuszczone podgrzać w pasteryzatorze do temperatury 82°C. Przy temperaturze ok. 50°- 60°C dodać śmietanę, żółtka i doprowadzić do temperatury 82°C. Schłodzić bazę do +2 / +4°C, w takiej temperaturze masa dojrzewa przez 4 - 6 h (maksymalnie 72 h). Do tak przygotowanej bazy dodać kakao oraz dekstrozę, zblendować wszystko do połączenia się składników i wymrozić w urządzeniu do lodów, które jednocześnie napowietrza masę. Wymrożone i napowietrzone lody przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, włożyć patyczek i zamrozić szokowo.
Rozpuścić masło kakaowe i połączyć z czekoladą. Zamaczać lody w polewie o temperaturze 27 - 30°C.
Polewę rozpuścić do temperatury 45 - 50°C, dodać wodę i połączyć przy użyciu blendera. Oblać zamrożone lody, by powstał efekt zacieków.
Liofilizowane truskawki
Krokant z orzecha laskowego Barima Artisanal (kod 6149)
Barwnik perłowy w proszku złoty Barima Artisanal (kod AP0001OR)
Loczki Barbara Decor (kod 331562)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.