Magiczna kula
Nietuzinkowy deser na talerzu, podany w szklanej kuli, pasuje do eleganckiej restauracji. Wytrawna ziemia jadalna, puree kokosowe, pianka karmelowa i smoczy owoc wzbudza podziw i zachwyca egzotycznym smakiem.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Z cukru ugotować karmel, zalać gorącą śmietaną i mieszać, aż karmel się rozpuści. Dodać pastę waniliową i Sanett, a następnie połączyć wszystko z ubitą śmietaną. Piankę wlać do silikonowej formy i zamrozić. Zamrożoną kulę wyciągnąć z formy i pokryć żółtym zamszem LA NATURA Barima Artisanal (kod AC0162GI).
Rozpuścić Agar w mleku kokosowym, zagotować. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretkę zmiksować na gładką masę, dodać Malibu. Całość przełożyć do dyspensera.
Z cukru i wody ugotować syrop (115 OC), dodać czekoladę i mieszać do uzyskania konsystencji ziemi. Wystudzić. Do wystudzonej „ziemi” dodać olej i zamieszać.
Do szklanej kuli wsypać jadalną ziemię, ułożyć kulę karmelową pokrytą zamszem na środku oraz dekoracje jeżowiec, wyszprycować puree kokosowe i ułożyć świeże owoce oraz pistacje.
Jeżowiec Barbara Decor (kod 331561)
Smoczy owoc
Blanszowana prażona pistacja niesolona Barima Artisanal (kod 6181)
Żel neutralny Barima Artisanal (kod 3100)
Zamsz smakowy żółty LA NATURA Barima Artisanal (kod AC0162GI)
Listki Wierzby Lemon Barbara Decor (kod 333308)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.