Mama

Mama

Deser dla Mamy w dniu jej święta. Pełen miłości i czekolady. Kruchy bezowy spód, chrupiąca masa prażynkowa o smaku mlecznej czekolady i orzechów laskowych oraz intensywny mus z czekolady deserowej i wiśni – znaczą dla Mamy więcej niż tysiąc słów.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

CZEKOLADA MLECZNA 34%
CZEKOLADA MLECZNA 34%
Kod CHL35XXC3
CZEKOLADA DESEROWA 56%
CZEKOLADA DESEROWA 56%
Kod CHN56XX3
PRAŻYNKI ROYAL
PRAŻYNKI ROYAL
Kod 332451
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

BEZA MIGDAŁOWA
Składniki:
250 gMączka migdałowa
250 gCukier puder
50 gMąka pszenna
300 gBiałka
200 gCukier
Przygotowanie:

Ubić białka z cukrem. Małymi porcjami dodawać mieszankę mączki migdałowej, cukru i mąki. Przy użyciu worka cukierniczego wycisnąć 6 kwadratów 16 cm. Piec w temp 210°C przez 12 min.

MASA PRAŻYNKOWA
Składniki:
480 gCzekolada mleczna Barima Artisanal 34% (kod CHL35XXC3)
560 gPasta z orzecha laskowego 100% Barima Artisanal (kod 3310)
360 gPrażynki Royal Barima Artisanal (kod 332451)
Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w 45°C i połączyć z pastą orzechową. Na końcu dodać prażynki i delikatnie wymieszać. Nałożyć na bezę.

MUS CZEKOLADOWY
Składniki:
200 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
600 gŚmietana 30%
800 gUbita śmietana 30%
70 gPasta wiśniowa Dreidoppel (kod 205)
40 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w temp. 45ºC, dodać zagotowaną śmietanę z sanettem, ostudzić i delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną i pastą wiśniową. Do formy wlać mus czekoladowy i nałożyć bezę z chrupiącą prażynką. Zamrozić.

Zamrożony tort pokryć czerwonym zamszem w sprayu Barima Artisanal Color (kod AP0379RO).

Dekoracja

Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

CURLS XL - ROSE MARBLE (kod 331560)
Plakietka MAMA (kod 33943).

schemat

Mama - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Torcik kocham cię Mamo
Torcik kocham cię Mamo
Receptura Zdjęcie
Flower power
Flower power
Receptura Zdjęcie
Koła i okręgi
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie