Mini tort Pomarańcza
Mini Torcik idealny na urodziny. Puszyste ciasto bananowe, cytrusowe cremeux o smaku pomarańczy i słodki mus cheesecake podbija serce niejednego malucha.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Jaja napowietrzyć z cukrem, następnie powoli dodawać olej. Wszystkie składniki suche wymieszać razem, banany rozetrzeć widelcem w osobnej misce. Ubitą masę jajową połączyć z suchymi składnikami, następnie z bananami. Masę nałożyć w ranty 30 cm x 20 cm. Piec w temperaturze 165°C przez 20 minut. Po wystudzeniu wykroić cienkie ringi ø 4 cm.
Puree pomarańczowe, cukier i jaja doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać masło kakaowe oraz pastę pomarańczową. W temperaturze 40°C dodać masło i wszystko razem zmiksować. Wlać do ringów - na przemian ciasto z kremem, zamrozić.
Mascarpone połączyć z serem twarogowym, miodem oraz pastą do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę namoczyć w wodzie, rozpuścić w podgrzanym mleku w temperaturze 85°C i dodać do masy serowej. Śmietanę ubić na 3/4 i wymieszać z pozostałą masą. Wlać do rantów ø 10 cm, na ułożone tam wcześniej kandyzowane plastry pomarańczy Barima Artisanal (kod 6162). Zatopić ciasto bananowe z cremeux. Całość zamrozić.
Żel neutralny Barima Artisanal (kod 3100)
Zamsz biały Barima Artisanal (kod AP0379NE)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.