Monoporcje Ciastek
Świąteczne monoporcje pokryte pięknym, czerwonym glasażem oraz paskiem z czekolady, na którym znajdują się gwiazdki „Stars”. Góra tych monoporcji należy do czekoladowych dekoracji – Ciastka oraz Świątecznej laski. W tle znajduje się jeszcze krem posypany złotymi maczkami retro.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Ubić jaja z cukrem na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać olej. Do ubitej piany dodać przesianą mąkę, przyprawę piernikową, sodę i sól. Na końcu dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i piec przez 20 min w 160ºC. Po wystudzeniu wyciąć pożądany kształt.
Podgrzać puree z marchwi, konfiturę, cynamon i glukozę do 40°C. Dodać pektynę wymieszaną z cukrem i gotować przez 4 - 5 minut. Zdjąć z ognia, dodać ksantan, paprykę i kwasek cytrynowy. Całość schłodzić, a następnie przesmarować ciasto marchewkowe zimną marmoladą
Zagotować puree mandarynkow ze śmietaną. Żółtka ubić z cukrem i połączyć z zagotowaną mieszanką, a następnie całość podgrzać do 80°C. Dodać czekoladę, Sanett, pastę imbirową i na końcu zimne masło. Mieszać do momentu, aż masło się rozpuści. Przelać do formy i zamrozić.
Rozpuścić Sanett w 150 g zagotowanej śmietany, wlać do czekolady, dodać pastę Adwokat i dokładnie wymieszać tworząc ganasz. Z cukru i wody ugotować syrop. Żółtka ubić na puszystą pianę, a następnie zaparzyć gorącym syropem i ubijać, aż piana zrobi się prawie biała. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z żółtek i dodać do ganaszu. Część musu wlać do foremek silikonowych, włożyć zamrożone crémeux, nałożyć pozostałą część musu i wszystko przykryć ciastem marchewkowym z powidłami. Całość zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Ugotować syrop o temperaturze 103°C z wody (1), cukru i glukozy. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane, namoczoną żelatynę oraz barwnik i całość zblendować. Zamrożone ciastka oblewać polewą o temperaturze około 30°C.
Zagotować śmietanę (1) z cukrem. Dodać Sanett, następnie mascarpone i mieszać do całkowitego rozpuszczenia składników. Połączyć z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą masę ubijać mikserem na średnich obrotach.
Świąteczna Laska Barbara Decor (kod 33741)
Ciastek Barbara Decor (kod 33473)
Stars Barbara Decor (kod 33952)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.