Orzechowy luksus
Monoporcje Orzechowy Luksus to elegancka i wyrafinowana propozycja na wyjątkowe okazje. Oryginalna forma, deserowa czekolada, lekki mus, orzechy laskowe i złoto to szykowne połączenie. Deser wykończony smukłymi trójkątami Dubai z deserowej czekolady z błyszczącym, złotym nadrukiem przypominającym bogactwo i nowoczesny styl niezwykłej architektury Dubaju.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Podgrzać puree z marakui i mleko kokosowe z Sanettem do 90°C. Przygotować suchy karmel z cukru i zalać ciepłym puree. Podgrzać ponownie do 103°C. Po ostudzeniu do 45°C dodać pastę Marakuja, czekoladę i masło. Całość zemulgować, przelać do foremek i zamrozić.
Zagotować śmietanę z Sanettem. Zalać nią czekoladę i dodać pastę z orzechów laskowych i pastę migdałową. Ostudzić do 30°C, dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Wlać mus do połowy silikonowej formy, umieścić w środku zamrożony karmel z marakują i przykryć pozostałym musem. Całość zamrozić.
Rozpuścić czekoladę. Dodać olej oraz krokant i dokładnie wymieszać. Zamrożony deser zanurzyć polewie czekoladowej.
Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone i pastę orzechową i zalać czekoladą. Mieszać do rozpuszczenia składników. Na końcu połączyć z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubijać mikserem na średnich obrotach.
Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
- Dubai (kod 33739)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.