Ptysie pistacjowo-porzeczkowe_Pistachio blackcurrant profiteroles

Ptysie pistacjowo-porzeczkowe

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

LISTKI WIERZBY
LISTKI WIERZBY
Kod 333307
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO PARZONE
Składniki:
250 gWoda
250 gMleko 3,2%
200 gMasło
8 gSól
280 gMąka pszenna
480 gJaja
Przygotowanie:

Zagotować wodę z mlekiem, masłem i solą. Dodać mąkę i zaparzać cały czas mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zaparzone ciasto ostudzić do 60°C i wyrabiać w mikserze, dodając kolejno po jednym jaju. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i uformować z niego ptysie na blaszce wyłożonej pergaminem.

KRUSZONKA
Składniki:
280 gMasło
330 gCukier trzcinowy
280 gMąka pszenna
Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego na grubość 2 mm i wyciąć z niego kółka nieco większe od wyszprycowanych ptysi. Ułożyć krążki na ptysiach i piec w temperaturze 160°C przez 45 min.

NADZIENIE Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki:
500 gCzarna porzeczka (mrożona)
150 gCukier
2,5 gKardamon mielony
Przygotowanie:

Czarną porzeczkę gotować z cukrem do momentu odparowania wody. Zmiksować za pomocą blendera i dodać mielony kardamon. Przelać do silikonowych form i zamrozić.

KREM PISTACJOWY
Składniki:
250 gŚmietana 32% (1)
250 gMascarpone
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
100 gPasta blanszowana prażona pistacja 100% Barima Artisanal (KOD 6115)
60 gCukier
400 gŚmietana 32% (2)
Przygotowanie:

Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z pastą pistacjową oraz z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki na 12 godzin do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubić w mikserze, na średnich obrotach. Gotowym kremem napełnić upieczone ptysie umieszczając w środku zamrożone nadzienie z czarnej porzeczki. Pozostałą częścią kremu pistacjowego wyszprycować gniazdo na ptysiu. Środek wypełnić pastą pralinową z prażonych orzechów laskowych 60% Barima Artisanal (kod 6139)

DEKORACJA

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:

  • Listki wierzby (kod 333307)

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie