Ptysie pistacjowo-porzeczkowe
RECEPTURA
Zagotować wodę z mlekiem, masłem i solą. Dodać mąkę i zaparzać cały czas mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Zaparzone ciasto ostudzić do 60°C i wyrabiać w mikserze, dodając kolejno po jednym jaju. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i uformować z niego ptysie na blaszce wyłożonej pergaminem.
Wymieszać wszystkie składniki. Rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru pergaminowego na grubość 2 mm i wyciąć z niego kółka nieco większe od wyszprycowanych ptysi. Ułożyć krążki na ptysiach i piec w temperaturze 160°C przez 45 min.
Czarną porzeczkę gotować z cukrem do momentu odparowania wody. Zmiksować za pomocą blendera i dodać mielony kardamon. Przelać do silikonowych form i zamrozić.
Śmietanę (1) zagotować z cukrem i rozpuścić w niej Sanett. Następnie dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z pastą pistacjową oraz z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki na 12 godzin do zastygnięcia. Zimny zastygnięty krem ubić w mikserze, na średnich obrotach. Gotowym kremem napełnić upieczone ptysie umieszczając w środku zamrożone nadzienie z czarnej porzeczki. Pozostałą częścią kremu pistacjowego wyszprycować gniazdo na ptysiu. Środek wypełnić pastą pralinową z prażonych orzechów laskowych 60% Barima Artisanal (kod 6139)
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Listki wierzby (kod 333307)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.