Rafa & Grillage
Krucha tarta o smaku soczystych pomarańczy, białej czekolady i kokosa doskonale sprawdza się jako deser w gastronomii. Prosta forma, minimalistyczna dekoracja zachwycają wyjątkowym smakiem.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 15 min.
Sok z pomarańczy, cukier i jaja podgrzać do temperatury 80⁰C ciągle mieszając, dodać Sanett. Odstawić na 5 minut i dodać zimne masło. Mieszać, aż masło połączy się z kremem. Wylać w kruche spody i schłodzić.
Podgrzać puree kokosowe ze śmietaną. Dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Przecedzić, dodać Sanett, czekoladę i pastę kokosową. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i zmiksować. Schłodzić.
Śmietanę zagotować razem z Sanettem, zalać czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Gotowy ganasz połączyć z ubitą śmietaną i dokładnie wymieszać. Wlać do foremek i zamrozić. Zamrożony mus pokryć białym zamszem Barima Artisanal (kod AP0379NE) i ułożyć na wcześniej przygotowanej tarcie.
Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Rurka Mini Deser (kod 90167)
Mini Listki (kod 331563)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.