Rafa & Grillage

Rafa & Grillage

Krucha tarta o smaku soczystych pomarańczy, białej czekolady i kokosa doskonale sprawdza się jako deser w gastronomii. Prosta forma, minimalistyczna dekoracja zachwycają wyjątkowym smakiem.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

RURKA
RURKA
Kod 90167
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO KRUCHE
Składniki:
500 gMąka pszenna
300 gMasło
120 gŻółtka
100 gCukier puder
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 15 min.

KREM POMARAŃCZOWY
Składniki:
200 gSok z pomarańczy
4Jaja
180 gCukier kryształ
320 gMasło (zimne)
25 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Sok z pomarańczy, cukier i jaja podgrzać do temperatury 80⁰C ciągle mieszając, dodać Sanett. Odstawić na 5 minut i dodać zimne masło. Mieszać, aż masło połączy się z kremem. Wylać w kruche spody i schłodzić.

”CREMEUX” KOKOSOWE
Składniki:
160 gPuree kokosowe
160 gŚmietana 30%
160 gŻółtka
70 gCukier
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
20 gPasta kokosowa Dreidoppel (kod 199)
50 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
120 gMasło
Przygotowanie:

Podgrzać puree kokosowe ze śmietaną. Dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Przecedzić, dodać Sanett, czekoladę i pastę kokosową. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i zmiksować. Schłodzić.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
110 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal kod (CHB28XXB3)
60 gŚmietana 32%
25 gSanett Dreidoppel kod (0320)
350 gUbita Śmietana 32%
Przygotowanie:

Śmietanę zagotować razem z Sanettem, zalać czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Gotowy ganasz połączyć z ubitą śmietaną i dokładnie wymieszać. Wlać do foremek i zamrozić. Zamrożony mus pokryć białym zamszem Barima Artisanal (kod AP0379NE) i ułożyć na wcześniej przygotowanej tarcie.

Dekoracja

Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Rurka Mini Deser (kod 90167)
Mini Listki (kod 331563)

schemat

Rafa & Grillage

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
DESER GRILLAGE Z ROKITNIKIEM Szkolenie desery w gastronomii