Rafa & Grillage

Rafa & Grillage

Krucha tarta o smaku soczystych pomarańczy, białej czekolady i kokosa doskonale sprawdza się jako deser w gastronomii. Prosta forma, minimalistyczna dekoracja zachwycają wyjątkowym smakiem.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

RURKA
RURKA
Kod 90167
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO KRUCHE
Składniki:
500 gMąka pszenna
300 gMasło
120 gŻółtka
100 gCukier puder
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 15 min.

KREM POMARAŃCZOWY
Składniki:
200 gSok z pomarańczy
4Jaja
180 gCukier kryształ
320 gMasło (zimne)
25 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Sok z pomarańczy, cukier i jaja podgrzać do temperatury 80⁰C ciągle mieszając, dodać Sanett. Odstawić na 5 minut i dodać zimne masło. Mieszać, aż masło połączy się z kremem. Wylać w kruche spody i schłodzić.

”CREMEUX” KOKOSOWE
Składniki:
160 gPuree kokosowe
160 gŚmietana 30%
160 gŻółtka
70 gCukier
20 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
20 gPasta kokosowa Dreidoppel (kod 199)
50 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
120 gMasło
Przygotowanie:

Podgrzać puree kokosowe ze śmietaną. Dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Przecedzić, dodać Sanett, czekoladę i pastę kokosową. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i zmiksować. Schłodzić.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Składniki:
110 gBiała czekolada 29% Barima Artisanal kod (CHB28XXB3)
60 gŚmietana 32%
25 gSanett Dreidoppel kod (0320)
350 gUbita Śmietana 32%
Przygotowanie:

Śmietanę zagotować razem z Sanettem, zalać czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Gotowy ganasz połączyć z ubitą śmietaną i dokładnie wymieszać. Wlać do foremek i zamrozić. Zamrożony mus pokryć białym zamszem Barima Artisanal (kod AP0379NE) i ułożyć na wcześniej przygotowanej tarcie.

Dekoracja

Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Rurka Mini Deser (kod 90167)
Mini Listki (kod 331563)

schemat

Rafa & Grillage

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

czekoladowe praliny krojone
Praliny krojone
Receptura Zdjęcie
Monoporcje Meso karmelowy deser
Monoporcje Meso
Receptura Zdjęcie
Deser Santi
Deser Santi
Zdjęcie
Filiżanka Mokka
Filiżanka Mokka
Zdjęcie
Petit forus
Petit Fours
Receptura Zdjęcie
Ciemny tort z czekoladowymi motylami
Taniec motyli
Film Zdjęcie
Owsiane ciasteczka cz czekoladowymi dropsami
Ciasteczka owsiane
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Desery w gastronomii

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
DESER GRILLAGE Z ROKITNIKIEM Szkolenie desery w gastronomii