Serce amora
Doskonale pasujący na Walentynki deser, w formie monoporcji o romantycznym smaku białej czekolady, liczi, hibiskusa i prosecco, udekorowany Sercem Amora.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Marcepan i cukier wymieszać płaskim mieszadłem na średnich obrotach, stopniowo dodawać żółtka z jajami. W drugim kociołku z białek i cukru (2) ubić bezę. Do bezy dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Wymieszać. Połączyć bezę z masą marcepanową, a następnie dodać przesianą mąkę oraz kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180°C przez 13 - 15 minut.
Rozpuścić czekoladę z masłem, dodać pastę migdałową oraz prażynki i wymieszać. Nałożyć na wypieczony biszkopt i schłodzić. Wyciąć pożądany kształt.
Zagotować puree i liczi z Sanettem, następnie dodać pastę. Wymieszać. Wlać do formy i zamrozić.
Zagotować śmietanę z Sanettem i połączyć z rozpuszczoną czekoladą tworząc ganasz. Do ganaszu dodać pastę prosecco, ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Połowę musu przełożyć do foremek, włożyć w środek galaretkę z liczi i hibiskusa, dodać pozostałą część musu i na końcu włożyć biszkopt z chrupiącym spodem. Zamrozić.
Z cukru, wody (1) i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103 stopni. Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać blenderem. Polewę zabarwić na różowy kolor. Monodeser pokryć Czerwonym Zamszem Barima Artisanal (kod AP0379RO).
Do udekorowania użyć Czekoladowej dekoracji Barbara Decor:
Serce Amora różowe (kod 33700).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.