Słodki ogród
Piękna wiosenna monoporcja, która zachwyca swoim wyglądem i smakiem. Lekkie kruche ciastko, intensywne cremeux mandarynkowe i mus karmelowo – rumowy, wykończone Kwiatkami Kolor oraz Classic i Listkami Wierzby Lemon doskonale uzupełniają słodką ofertę.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyciąć pożądany kształt i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 12 min.
Wymieszać prażynki z rozpuszczoną czekoladą. Dodać pastę migdałową. Uformować pożądany kształt i schłodzić w lodówce.
Śmietanę z cukrem, sanettem i żółtkiem podgrzać do 80 stopni. Dodać pastę mandarynkową i masło. Wymieszać blenderem. Wylać do foremek i zamrozić.
Śmietanę ubić na średnich obrotach, przykryć miskę i wstawić do lodówki. Wymieszać żółtka z 2 łyżkami cukru. Wsypać cukier do garnka, podgrzać na średnim ogniu do momentu uzyskania koloru karmelowego, następnie zdjąć z ognia. W innym garnku podgrzać mleko, śmietanę i Sanett, a następnie zalać zrobiony wcześniej karmel. Gotową mieszanką zalać żółtka i wszystko razem podgrzać do temperatury 82 stopni. Dodać pastę rumową, chłodzić do 35 stopni i wymieszać z ubitą śmietaną. Wlać połowę musu do formy, włożyć ”Cremeux” mandarynkowe, chrupiący spód i zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Z cukru, wody (1) i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103 stopni. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać blenderem. Polewę zabarwić na żielony kolor.
Zamrożone musy oblać polewą nabłyszczającą i przełożyć na wypieczony wcześniej kruchy spód.
Listki wierzby lemon (kod 333308)
Kwiatki Kolor ( kod 33996)
Kwiatki Classic (kod 33995)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.