Słodki wielkanocny ogródek _ Sweet Easter Garden

Słodki wielkanocny ogródek

Wiosenny deser na talerzu, który znakomicie sprawdza się w restauracji. Aksamitne cremeux o smaku Advocatu, jabłka z miętą w żelu, chrupiące crumble orzechowe, podane w korpusie czekoladowym w kształcie jajka i wiosennie udekorowane zachwyca wyglądem i oczarowuje smakiem.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

KURAKI
KURAKI
Kod 33984
MARCHEWKA
MARCHEWKA
Kod 33716
KWIATY zestaw
KWIATY zestaw
Kod 33994
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
CZEKOLADA DESEROWA 56%
CZEKOLADA DESEROWA 56%
Kod CHN56XX3
CZEKOLADA DESEROWA 72%
CZEKOLADA DESEROWA 72%
Kod CHN72XXA3
Pobierz recepturę

RECEPTURA

JABŁKA W ŻELU Z MIĘTĄ
Składniki:
300 gSok jabłkowy
3 gAgar
2 gPasta Miętowa Dreidoppel (kod 00229)
Świeża mięta
100 gJabłko pokrojone w kostkę
Przygotowanie:

Sok jabłkowy i agar zagotować, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę miksować do momentu uzyskania gładkiego żelu. Dodać Pastę miętową i posiekane listki mięty, na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka.

CREMEUX
Składniki:
270 gMleko 3,2%
270 gŚmietana
120 gŻółtko
90 gCukier
46 gPasta Advocat Dreidoppel (kod 00247)
200 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (CHN56XX3)
70 gCzekolada deserowa 72% Barima Artisanal (CHN72XXA3)
Przygotowanie:

Mleko, śmietanę, żółtko oraz cukier umieścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą .Mieszać do momentu pozostawiania śladów rózgi na kremie ok. 82°C następnie dodać pastę i czekolady. Wszystko razem zblendować by nadać puszystość i wstawić do lodówki do zastygnięcia.

CRUMBLE
Składniki:
150 gCukier kryształ
60 gCzekolada deserowa 56% Barima Artisanal (kod CHN56XX3)
50 gWoda
40 gOrzechy laskowe (prażone)
10 gCukier brązowy
45 gCzekolada Biała 29% Barima Artisanal (kod CHBXX28XXB3)
45 gOlej z orzecha laskowego
Przygotowanie:

Wodę i cukier zagotować do 120ᴼC, dodać czekoladę deserową i mieszać do momentu zbrylenia. Białą czekoladę upalić w 160ᴼC przez 20 min. Wszystkie składniki zmiksować w mikserze i na koniec dodać olej z orzecha laskowego i zamieszać.

Dekoracja

Kwiatki zestaw Barbara-Decor (kod 33994)
Kuraki Barbara-Decor (kod 33984)
Kogucik Barbara-Decor (kod 33983)
Marchewka 3D Barbara-Decor (kod 33716)

schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie