Smakołyki mikołaja
Oryginalny deser w formie podłużnej monoporcji idealny na Mikołajki. Czerwony kolor, pasek i czekoladowy guzik doskonale oddają strój Mikołaja. Intensywny mus czekoladowy o smaku Earl Grey, aksamitne cremeux pomarańczowe, migdałowo – pomarańczowy biszkopt z kawałkami pomarańczy i kruche ciastko zaskakują doskonałym smakiem.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka, cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyciąć w pożądany kształt i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 12 min.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wymieszać mąkę migdałową z cukrem pudrem (1). Mąkę przesiać przez sitko. Ubić masło. Dodawać stopniowo mąkę migdałową z cukrem pudrem. Dodać jajko i stopniowo dodawać żółtka, cały czas mieszając. Ubijać przez 2 minuty. Następnie dodać mleko i pastę pomarańczową. W drugiej misce ubić białka do uzyskania piany, dodać cukier puder (2) i dalej ubijać, aż będzie stabilna. Delikatnie połączyć ubite białka z masłem. Dodać purée z bergamotki, plastry pomarańczy pokrojone w kostkę i mąkę. Rozłożyć na blachę do pieczenia. Obniżyć temperaturę piekarnika do 150 stopni i piec, aż będzie gotowe. Około 15 minut.
Podgrzać śmietanę z pastą pomarańczową i Sanettem. Dodać jaja z cukrem i ponownie podgrzać do 82°C. Po wystudzeniu do 45°C dodać masło i zmiksować. Wlać do formy i zamrozić.
Zagotować napar z sanettem. Wlać do czekolady i wymieszać. Po wystudzeniu do 30°C połączyć z ubitą śmietaną. Połowę musu wlać do formy, włożyć zamrożone cremeux, wlać pozostałą część musu, włożyć wykrojony biszkopt i zamrozić.
Z cukru, wody i glukozy ugotować syrop o temperaturze 103 stopni. Namoczyć żelatynę w wodzie. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać blenderem. Dodać biel tytanową i czerwony barwnik. Zamrożone ciastko oblewać polewą w temperaturze ok. 30ᴼC.
Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Guziki Deserowe (kod 33704).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.