Spadające liście
Delikatna tarta z wanilią i dynią, którą można popijać gorącą herbatą, kontemplując spadające, złote liście jesieni.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Mąkę, kakao, cukier puder i mąkę migdałową wymieszać z masłem. Dodać żółtko oraz jajko i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Gotowym ciastem wyłożyć foremki do tart i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 15 min.
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Umieścić ją w garnku, zasypać cukrem i odstawić na 3 godziny. Następnie gotować całość przez 1 godzinę. Ostudzić.
Wymieszać cukier puder, masło i pastę waniliową do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawać jaja, tworząc emulsję. Przesiać mąkę, sól oraz proszek do pieczenia i dodać do pierwszej masy. Na końcu dodać śmietanę. Wlać ciasto do wypieczonych korpusów do tart, dodać dynię i piec w temp. 165°C przez 25 minut.
Zagotować śmietanę, dodać Sanett i połączyć z roztopioną czekoladą, tworząc ganasz. Dodać ubitą śmietanę, pastę waniliową oraz rum. Delikatnie wymieszać, przelać do formy i zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie (2). Ugotować syrop o temperaturze 103°C z wody (1), cukru i glukozy. Dodać białą czekoladę, śmietanę, namoczoną żelatynę oraz barwnik i całość zblendować. Zamrożone desery oblewać polewą o temperaturze około 30°C.
Liście Białe zestaw (kod 33993)
Liście Deserowe zestaw (kod 33992)
Liście Mimoza Marble (kod 3395)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.