Świąteczny Las

Świąteczny Las

Piękny, klasyczny tort na Boże Narodzenie. Oblany białym glasage, wykończony opaską z białej czekolady, przypomina obsypany śniegiem las.  Znajdziemy w nim musowe choinki ozdobione Perełkami Złotymi Retro, Gwiazdkami Biało-Złotymi i małymi gwiazdkami Stars. Na leśnej polanie umieszczono również czekoladowe dekoracje Świąteczne Znaczki.
Całość tworzy bajkową scenerię, zachwycającą świątecznym klimatem.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

STARS
STARS
Kod 33952
CZEKOLADA MLECZNA 34%
CZEKOLADA MLECZNA 34%
Kod CHL35XXC3
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
MARCEPAN 50%
MARCEPAN 50%
Kod 6160
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

Biszkopt Stollen
Składniki:
112gMasło
50gPasta orzechowa 100% blanszowany prażony migdał Barima Artisanal (kod 6103)
80gCukier puder
120gŻółtka
200gMąka migdałowa
Skórka pomarańczowa
10gPrzyprawa do stollen
44gMąka pszenna
170gBiałka
80gCukier
Przygotowanie:

W mikserze z nasadką łopatkową połączyć masło z cukrem pudrem i pastą migdałową. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać żółtka oraz mąkę migdałową i dobrze wymieszać. Na końcu dodać mąkę, przyprawę do stollen, skórkę pomarańczową i bezę francuską z ubitych białek z cukrem. Przy użyciu rękawa cukierniczego wycisnąć krążki o średnicy 16 cm. Piec w temperaturze 170°C przez 10 minut.

Mus marcepanowy
Składniki:
600gMarcepan 50% Barima Artisanal (kod 6160)
250gŚmietana 32%
40gSanett Dreidoppel (kod 0320)
700gUbita śmietana 32%
150gGriottines (wiśnie w alkoholu)
Przygotowanie:

Rozdrobnić marcepan. Zagotować śmietanę z Sanettem, dodać pokruszony marcepan i dobrze wymieszać. Połączyć z ubitą śmietaną do uzyskania musu marcepanowego. Wlać połowę musu do formy silikonowej, włożyć Griottines i wypełnić pozostałym musem. Na końcu przykryć biszkoptem i zamrozić.

Polewa nabłyszczająca
Składniki:
150gWoda (1)
300gCukier
300gSyrop glukozowy
200gMleko skondensowane
120gMasa żelatynowa (20g żelatyna 210 bloom i 100g woda (2))
250gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
50gCzekolada mleczna 34% Barima Artisanal (kod CHL35XXC3)
10gBarwnik ecru
Przygotowanie:

Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Zagotować wodę(1) z cukrem i syropem glukozowym do 103°C. Dodać mleko skondensowane, masę żelatynową oraz czekoladę białą i mleczną. Wymieszać za pomocą blendera, dodając barwnik, a następmie schłodzić. Zamrożony tort oblewać polewą o temp. 30-35°C.

Dekoracja

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:

  • Świąteczne znaczki (kod 33770)
  • Gwiazdka biało-złota (kod 33768)
  • Stars (kod 33952)

schemat

Schemat Świąteczny Las

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie