Świąteczny Las
Piękny, klasyczny tort na Boże Narodzenie. Oblany białym glasage, wykończony opaską z białej czekolady, przypomina obsypany śniegiem las. Znajdziemy w nim musowe choinki ozdobione Perełkami Złotymi Retro, Gwiazdkami Biało-Złotymi i małymi gwiazdkami Stars. Na leśnej polanie umieszczono również czekoladowe dekoracje Świąteczne Znaczki.
Całość tworzy bajkową scenerię, zachwycającą świątecznym klimatem.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
W mikserze z nasadką łopatkową połączyć masło z cukrem pudrem i pastą migdałową. Mieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać żółtka oraz mąkę migdałową i dobrze wymieszać. Na końcu dodać mąkę, przyprawę do stollen, skórkę pomarańczową i bezę francuską z ubitych białek z cukrem. Przy użyciu rękawa cukierniczego wycisnąć krążki o średnicy 16 cm. Piec w temperaturze 170°C przez 10 minut.
Rozdrobnić marcepan. Zagotować śmietanę z Sanettem, dodać pokruszony marcepan i dobrze wymieszać. Połączyć z ubitą śmietaną do uzyskania musu marcepanowego. Wlać połowę musu do formy silikonowej, włożyć Griottines i wypełnić pozostałym musem. Na końcu przykryć biszkoptem i zamrozić.
Namoczyć żelatynę w wodzie(2). Zagotować wodę(1) z cukrem i syropem glukozowym do 103°C. Dodać mleko skondensowane, masę żelatynową oraz czekoladę białą i mleczną. Wymieszać za pomocą blendera, dodając barwnik, a następmie schłodzić. Zamrożony tort oblewać polewą o temp. 30-35°C.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Świąteczne znaczki (kod 33770)
- Gwiazdka biało-złota (kod 33768)
- Stars (kod 33952)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.