Tarta Duszki

Tarta Duszki

“Straszna” tarta, idealna na Halloween. Pasujący do okazji kształt duszków z opalanej, słodkiej bezy włoskiej, intensywny orzeźwiający krem cytrynowy i tematyczne dekoracje podobają się poszukiwaczom słodkości w dniu duchów.

ZdjęcieReceptura

Użyte produkty i dekoracje

DYNIA
DYNIA
Kod 33933
PAJĄK
PAJĄK
Kod 33934
SANETT
SANETT
Kod 0320
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO KRUCHE
Składniki:
500 gMąka pszenna
300 gMasło
120 gŻółtka
100 gCukier puder
Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.

KREM CYTRYNOWY
Składniki:
200 gSok z cytryny
4Jaja
180 gCukier kryształ
320 gMasło (zimne)
25 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Sok z cytryny, cukier i jaja podgrzać do temperatury 80⁰C ciągle mieszając, dodać Sanett. Odstawić na 5 minut i dodać zimne masło. Mieszać, aż masło połączy się z kremem. Wylać w kruche spody i schłodzić.

BEZA WŁOSKA
Składniki:
110 gBiało
110 gWoda
250 gCukier kryształ
Przygotowanie:

Z wody i cukru ugotować syrop o temperaturze 118°C. Białko ubić na sztywną pianę. Wlewać delikatnie syrop do ubitych białek cały czas ubijając. Ubijać mikserem do momentu aż beza będzie chłodna. Na wypełnione spody wyszprycować bezę a następnie opalić ją palnikiem gazowym.

Dekoracja

Do udekorowania użyć zrobionych z czekolady oczu, oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:

Dynia (kod 33933)
Pająk (kod 33934)
Halloween – zestaw (kod 33897).

schemat

Tarta Duszki - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Halloweenowy deser na talerzu
Halloweenowy deser na talerzu
Film Receptura Zdjęcie
Duchy monoporcje
Duchy Halloween
Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie