Tarta Duszki
“Straszna” tarta, idealna na Halloween. Pasujący do okazji kształt duszków z opalanej, słodkiej bezy włoskiej, intensywny orzeźwiający krem cytrynowy i tematyczne dekoracje podobają się poszukiwaczom słodkości w dniu duchów.
RECEPTURA
Mąkę wymieszać z masłem. Dodać żółtka i cukier puder i wyrabiać do osiągnięcia konsystencji ciasta. Wyłożyć foremki do tarty i schłodzić w lodówce. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 15 min.
Sok z cytryny, cukier i jaja podgrzać do temperatury 80⁰C ciągle mieszając, dodać Sanett. Odstawić na 5 minut i dodać zimne masło. Mieszać, aż masło połączy się z kremem. Wylać w kruche spody i schłodzić.
Z wody i cukru ugotować syrop o temperaturze 118°C. Białko ubić na sztywną pianę. Wlewać delikatnie syrop do ubitych białek cały czas ubijając. Ubijać mikserem do momentu aż beza będzie chłodna. Na wypełnione spody wyszprycować bezę a następnie opalić ją palnikiem gazowym.
Do udekorowania użyć zrobionych z czekolady oczu, oraz czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Dynia (kod 33933)
Pająk (kod 33934)
Halloween – zestaw (kod 33897).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.