TARTA RÓŻANA PISTACJA
Szlachetna pistacja w aksamitnym kremie, kruchy orzechowy korpus, konfitura z malin i sos pralinowy, to wybitne połączenie smakowe. Forma orzechowej tarty doskonale sprawdza się jako jesienny, wykwintny deser.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Wszystkie składniki wymieszać razem w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, nałożyć do foremek do tart, a następnie schłodzić. Wypiec w temperaturze 170°C przez ok. 15 - 18 minut.
Serek mascarpone napowietrzyć z cukrem pudrem, dodać pastę z róży, pastę pistacjową i wymieszać. Do masy serowo - pistacjowej dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać.
Zagotować razem wszystkie składniki poza pastą malinową. Schłodzić do 25 - 30°C i wówczas dodać pastę malinową.
Wymieszać dokładnie pastę pralinową ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na wypieczone tartaletki wysypać część pistacji, następnie przy użyciu worka cukierniczego wyszprycować z kremu pistacjowego kółko wewnątrz tarty. Wewnętrzną część koła wypełnić puree z malin, a zewnętrzną część - sosem pralinowym.
Całość posypać pistacjami oraz przykryć talarkiem czekoladowym z czekolady ECONOMIC 50% Barima Artisanal (kod 332576) spryskanym Barwnikiem perłowym w sprayu złotym Barima Artisanal (kod AP9939OR).
250 g Blanszowana prażona pistacja niesolona Barima Artisanal (kod 6181),
Barwnik perłowy w sprayu złoty Barima Artisanal (kod AP0201OR).
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.