TARTA RÓŻANA PISTACJA

TARTA RÓŻANA PISTACJA

Szlachetna pistacja w aksamitnym kremie, kruchy orzechowy korpus, konfitura z malin i sos pralinowy, to wybitne połączenie smakowe. Forma orzechowej tarty doskonale sprawdza się jako jesienny, wykwintny deser.

ZdjęcieReceptura
Pobierz recepturę

RECEPTURA

CIASTO KRUCHE ORZECHOWE
Składniki:
400 gMąka pszenna
250 gMąka orzechowa
100 gJaja
200gCukier
8 gSól
300 gMasło
Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać razem w mikserze do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkować ciasto na grubość 3 mm, nałożyć do foremek do tart, a następnie schłodzić. Wypiec w temperaturze 170°C przez ok. 15 - 18 minut.

KREM PISTACJOWY
Składniki:
210 gPasta blanszowana prażona pistacja 100% Barima Artisanal (kod 6115)
250 gMascarpone
80 gCukier puder
250 gUbita śmietana 32%
16 gPasta Róża Dreidoppel (kod 25320)
Przygotowanie:

Serek mascarpone napowietrzyć z cukrem pudrem, dodać pastę z róży, pastę pistacjową i wymieszać. Do masy serowo - pistacjowej dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać.

KONFITURA Z MALIN
Składniki:
250 gPuree malinowe
10 gCukier
2 gSkrobia ziemniaczana
12 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
10 gPasta Malinowa Dreidoppel (kod 0208)
Przygotowanie:

Zagotować razem wszystkie składniki poza pastą malinową. Schłodzić do 25 - 30°C i wówczas dodać pastę malinową.

SOS PRALINOWY
Składniki:
250 gPasta pralinowa orzech laskowy 60% Barima Artisanal (kod 6139)
125 gŚmietana 32%
Przygotowanie:

Wymieszać dokładnie pastę pralinową ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji.

Składanie deseru

Na wypieczone tartaletki wysypać część pistacji, następnie przy użyciu worka cukierniczego wyszprycować z kremu pistacjowego kółko wewnątrz tarty. Wewnętrzną część koła wypełnić puree z malin, a zewnętrzną część - sosem pralinowym.

Całość posypać pistacjami oraz przykryć talarkiem czekoladowym z czekolady ECONOMIC 50% Barima Artisanal (kod 332576) spryskanym Barwnikiem perłowym w sprayu złotym Barima Artisanal (kod AP9939OR).

DEKORACJA

250 g Blanszowana prażona pistacja niesolona Barima Artisanal (kod 6181),
Barwnik perłowy w sprayu złoty Barima Artisanal (kod AP0201OR).

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie