Tort kawowy z karmelem
Lekki jak chmurka mus mokka na bazie białej czekolady, aksamitne waniliowe cremeux, karmel o obłędnej półpłynnej konsystencji, intensywnie kawowe cremeux i wilgotny biszkopt genueński na bazie marcepanu to przepis na zdecydowaną poprawę nastroju.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Masło roztopić w mikrofalówce, dodać pastę mokka oraz olej i dokładnie wymieszać. W mikserze ubić masę marcepanową, dodając kolejno po jednym jaju, do momentu uzyskania jednolitej sztywnej piany. Dodać mąkę wymieszaną ze skrobią ziemniaczaną, a na końcu połączyć z rozpuszczonym masłem, olejem i pastą. Rozsmarować masę na blaszce z pergaminem i piec w temperaturze 175ᴼC przez 15 minut.
Żółtka i cukier ubić na puszystą pianę. Zagotować śmietanę z Sanettem i naparem z kawy i zalać nią ubite żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzać do 82ᴼC cały czas mieszając. Dodać czekoladę, masło oraz pastę mokka i dokładnie wymieszać. Gotowe cremeux wylać na biszkopty i zamrozić.
Z cukru i syropu glukozowego ugotować karmel. Mleko ze śmietaną podgrzać i połączyć w garnku z karmelem. Całość podgrzać do 107ᴼC, dodać masło i zmiksować przy użyciu blendera. Gotowy karmel wylać na zamrożone cremeux kawowe i ponownie zamrozić.
Zagotować śmietanę z pastą waniliową. Ubić żółtka z cukrem, dodać do śmietany i całość podgrzać do 82ᴼC cały czas mieszając. Przecedzić i dodać Sanett. Po wystudzeniu do 45ᴼC dodać ubitą śmietanę. Gotowe cremeux wylać na zamrożoną warstwę karmelu. Zamrozić
Zagotować śmietanę z Sanettem i pastą mokka. Zalać nią białą czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko połączyć z ubitą śmietaną, Przelać mus do formy silikonowej, do połowy jej objętości. Włożyć zamrożoną wkładkę (biszkopt, cremeux kawowe, karmel, cremeux waniliowe) i zamrozić.
Żelatynę namoczyć w wodzie (2). Z cukru, wody (1) i glukozy ugotować syrop o temeraturze 103ᴼC. Dodać białą czekoladę, mleko skondensowane i namoczoną żelatynę. Wymieszać za pomocą blendera. Na końcu dodać pastę mokka. Zamrożone torty oblewać polewą o temperaturze 32ᴼC.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.