Tort No. 56
Klasyczny, elegancki tort czekoladowy z mandarynkowo – cytrusowym twistem, znakomicie sprawdza się na każdą wyjątkową okazję. Biszkopt czekoladowy, sos pralinowy, aksamitne cremeux mandarynkowe i mus czekoladowo – mandarynkowy to zdecydowanie ciekawe połączenie smaków.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Spienić masło z cukrem pudrem i solą. Powoli dodawać żółtka. Wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Ubić białka z cukrem i dodać do pierwszej masy, delikatnie mieszając. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać w 3 ranty Ø 16 cm i piec w temperaturze 160° przez 20 minut.
Śmietanę połączyć z pastą i dokładnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Za pomocą worka cukierniczego wyszprycować 3 ranty o Ø 14 cm i zamrozić.
Mandarynki zagotować razem ze śmietaną. Żółtka ubić i połączyć z zagotowaną mieszanką, a następ-nie podgrzać do 80°C. Dodać czekoladę, Sanett i na końcu zimne masło, mieszać do momentu aż masło się rozpuści. W 3 ranty Ø 16 cm włożyć zamrożony sos i wylać na niego cremeux. Zamrozić.
Przy użyciu blendera zmiksować odsączone mandarynki. Dodać Sanett oraz pastę mandarynkową i podgrzać do 80°C. Wylać na cremeux i sos pralinowy, zamrozić.
Podgrzać śmietanę, dodać żółtka z cukrem i ponownie podgrzać do 85°C. Przecedzić, dodać Sanett i pastę mandarynkową, a następnie połączyć z czekoladą. Po ostudzeniu do 30°C delikatnie wymieszać z ubitą śmietaną.
Zamsz brązowy Barima Artisanal (kod APO379BR)
Rożki deserowe Barbara Decor (kod 3366587)
Barwnik perłowy w proszku złoty Barima Artisanal (kod AAP0001OR)
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.