
Tort Wielkanocny
Wielkanocna propozycja w nowoczesnej odsłonie. Delikatny mus mandarynkowy skrywający żelkę z konfitury mandarynkowej, pieczony sernik i migdałowy biszkopt, tworzy harmonijną, wiosenną kompozycję smaków. Wykończony żółtym zamszem i czekoladowym paskiem, udekorowany czekoladowymi Zającami i Wiosennymi Pisankami umieszczonymi w gnieździe z czekolady. Lekka forma, subtelne kolory i dopracowane detale sprawiają, że doskonale sprawdzi się na Wielkanoc.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA

Wymieszać mąkę migdałową z cukrem pudrem, skrobią, białkami (1) i żółtkami. Osobno ubić białka (2) z cukrem. Zrobić palone masło i wymieszać z cukrem inwertowanym. Dodać bezę do pierwszej mieszanki i połączyć z palonym masłem i cukrem inwertowanym. Przełożyć masę do 3 rantów Ø16 cm i piec w temperaturze 180°C przez około 15 min.
Połączyć i zblendować wszystkie składniki. Nałożyć do formy silikonowej i piec w temperaturze 90°C przez około 45 minut.
Podgrzać puree mandarynkowe z kawałkami mandarynek z puszki. W temperaturze 40°C dodać pektynę wymieszaną z cukrem. Następnie dodać Sanett i zagotować. Gotową konfiturę wlać do foremek i zamrozić.
Zagotować śmietanę z Sanettem, zalać nią czekoladę, dodać pastę mandarynkową i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z ubitą śmietaną. Wlać połowę musu do formy. Umieścić w nim zamrożoną konfiturę mandarynkową i upieczony sernik. Dodać resztę musu i przykryć biszkoptem migdałowym. Całość zamrozić.
Pokryć zamrożony tort żółtym zamszem w sprayu Barima Artisanal (kod FP017831). Wykonać żółty czekoladowy pasek z temperowanej czekolady i obłożyć nim tort. Z temperowanej czekolady uformować gniazdo i ułożyć je na torcie.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Zające (kod 33748)
- Wiosenne Pisanki (kod 33754)
schemat

Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.
Zapisz się na szkolenie
Torty, tarty i monoporcje


