Trio Wielkanocne
Wielkanocny tort idealny na rodzinne świętowanie. Minimalistyczny i oryginalny w smaku pozwala wspólnie cieszyć się Wielkanocą. Wyjątkowy Matcha “Biscuit Joconde”, ganache karmelowy i mus pralinowy z Advocatem to bardzo świąteczne połączenie smaków.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Rozgrzać piekarnik do 200° C. Ubić jaja z cukrem pudrem, mąką migdałową i herbatą matcha. Osobno ubić białko z cukrem. Do pierwszej mieszanki dodać mąkę i rozpuszczone masło, na koniec dodać ubite białka. Piec ”biscuit joconde” w 200° C przez 7 minut.
Podgrzać śmietanę i syrop glukozowy. Z cukru przygotować karmel, stopniowo dodawać ciepłą śmietanę i mieszać aż połączy się z karmelem. Zalać karmelem czekoladę. Dodać masło i zmiksować blenderem. Wlać karmelowy ganasz do foremek na wcześniej przygotowany "bicuit joconde" z herbatą matcha. Wstawić lodówki.
Zagotować śmietanę (1) z Sanettem. Z cukru (1), glukozy i pasty waniliowej zrobić karmel. Dodać gorącą śmietanę i wymieszać. Wymieszać żółtka z cukrem (2). Wlać gorący karmel do masy z żółtek. Dobrze wymieszać i podgrzać do 82°C. Wlać przygotowany krem do czekolady, dodać pastę Advocat i pastę pralinową. Dokładnie wymieszać. Krem karmelowy schłodzić do 35°C i dodać ubitą śmietanę (2).
Zamrożone ciasto pokryć białą polewą Barima Artisanal (kod 2379) i obłożyć paskiem z biszkopta "biscuit joconde".
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.