Truskawkowe Lovissimo

Truskawkowe Lovissimo

Lekki deser owocowy w prostej, minimalistycznej formie. Truskawkowy biszkopt, delikatny krem cytrynowy, wyrazista żelka truskawkowa i lekki mus na bazie białej czekolady o smaku prosecco – to idealne połączenie.

ZdjęcieRecepturaFilm

Użyte produkty i dekoracje

TŁUSZCZ KAKAOWY
TŁUSZCZ KAKAOWY
Kod 2371
CZEKOLADA BIAŁA 29%
CZEKOLADA BIAŁA 29%
Kod CHB28XXB3
SANETT
SANETT
Kod 0320
Zobacz film Pobierz recepturę

RECEPTURA

BISZKOPT TRUSKAWKOWY
Składniki:
4Jajka
270 gCukier
10 gPasta truskawkowa Dreidoppel (kod 0207)
200 gOlej
200 gMleko
340 gMąka pszenna
10 gProszek do pieczenia
Przygotowanie:

Ubijać jaja z cukrem do momentu uzyskania białej piany. Dodać olej, mleko i pastę truskawkową. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Rozsmarować cienką warstwę na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 160°C przez 18 min. Po wypieczeniu wyciąć pożądany kształt.

KREM CYTRYNOWY
Składniki:
200 gSok z cytryny
140 gŚmietana 30%
100 gMasło
160 gSyrop glukozowy
20 gSkrobia kukurydziana
130 gCukier puder
230 gJaja
100 gTłuszcz kakaowy Barima Artisanal (kod 2371)
2 gSkórka z cytryny
40 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
Przygotowanie:

Podgrzać sok z cytryny, śmietanę, syrop glukozowy, jaja, cukier, skrobię kukurydzianą, skórkę z cytryny i Sanett do 82°C. Ostudzić do 40°C. Dodać zimne masło i tłuszcz kakaowy. Zemulgować i wlać do foremek. Zamrozić.

ŻEL TRUSKAWKOWY
Składniki:
500 gPuree truskawkowe
100 gCukier
25 gPasta truskawkowa Dreidoppel (kod 0207)
6 gAgar
Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagotować. Przelać do miski i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygniętą galaretkę miksować do postaci żelu.

MUS CZEKOLADOWY Z PROSECCO
Składniki:
250 gŚmietana 32%
75 gSanett Dreidoppel (kod 0320)
300 gCzekolada biała 29% Barima Artisanal (kod CHB28XXB3)
60 gPasta Prosecco Dreidoppel (kod 230)
750 gUbita śmietana 32%
Przygotowanie:

W zagotowanej śmietanie rozpuścić Sanett i zalać nią białą czekoladę, dodać pastę Prosecco i wymieszać. Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną.

Dekoracje

Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor: Bierki Print Deserowe (kod 33722)

schemat

Truskawkowe Lovissimo - schemat

Podobne kreacje

Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.

Zestaw Komunijny tort
Tort Komunijny
Zdjęcie
Różane eklery
Różany ogród
Film Receptura Zdjęcie
Brzoskwiniowa celebracja_
Flor Blanca
Film Receptura Zdjęcie
czekoladowe praliny krojone
Praliny krojone
Receptura Zdjęcie

Zapisz się na szkolenie

Torty, tarty i monoporcje

Ana Florencia Davila - Pastry Chef Barbara Luijckx Ana Florencia Davila
Michał Świerad - Pastry Chef Barbara Luijckx Michał Świerad
Kurs cukierniczy - torty, tarty, monoporcje - pieczenie i dekorowanie