Zające wielkanocne w ogrodzie
Trzy monoporcje w wielkanocnych kolorach. Udekorowane kremem, świeżymi ziołami, czekoladową plakietką Wesołego Alleluja oraz zestawem czekoladowych dekoracji „Zające”
RECEPTURA
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ubić jaja z cukrem pudrem, mąką migdałową i pastą pistacjową. Osobno ubić białka z cukrem. Do pierwszej mieszanki dodać mąkę i rozpuszczone masło, na końcu dodać ubite białka. Rozsmarować masę na blaszce o wymiarach 60x40cm wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 200°C przez 7 minut.
Połączyć puree truskawkowe i malinowe, dodać syrop glukozowy i cukier (1). Podgrzać do 40ᴼC i dodać pektynę z cukrem (2). Dodać sok cytrynowy i gotować przez około 1 minutę. Schłodzić, a następnie rozsmarować żel na wystudzony „Biscuit Joconde”.
Wymieszać cukier ze skórą z cytryny, dodać sok z cytryny, żółtka i jaja oraz Sanett. Następnie całość podgrzać do 85ᴼC. Dodać białą czekoladę i masło, wymieszać i dodać śmietanę. Masę zemulgować przez kilka minut za pomocą blendera. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Ubić przed użyciem. Krem rozsmarować na „Biscuit Joconde” z żelem truskawkowo-malinowym.
Śmietanę (1) zagotować z cukrem i Sanettem. Zalać nią czekoladę, dodać mascarpone oraz pastę waniliową i mieszać do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Następnie połączyć masę z zimną śmietaną (2) i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Ubijać mikserem na średnich obrotach. Po ubiciu dodać pastę z rokitnika.
Ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm i każdy pasek zwijać jak roladę. Wstawić do lodówki do ustabilizowania. Na górę rolady nałożyć krem rokitnikowy używając płaskiej tylki w spinnerze.
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Zające zestaw (kod 33748)
- Wesołego Alleluja prostokąt (kod 33757)
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.