Kiss me
Idealny deser na nastrojowy wieczór dla zakochanych. Kombinacja smaków: cytryny, palonej białej czekolady, trufli i wiśni, wprowadza romantyczny nastrój.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Marcepan wymieszać rózgą, stopniowo dodawać jajka i napowietrzyć masę. Następnie dodać sypkie składniki, wymieszać i dodać płynne masło z olejem. Wyłożyć do rantów 3 x 18 cm, ułożyć świeże lub mrożone wiśnie pokrojone w kostkę i piec w piecu z termoobiegiem w temperaturze 175°C przez 12 - 15minut.
Podgrzać puree wiśniowe do 30ºC. Cukier wymieszać z pektyną i dodać do podgrzanego puree. Wszystko zagotować. Zdjąć z ognia, dodać kwasek cytrynowy, pokrojone wiśnie i dokładnie wymieszać. Przelać do formy i zamrozić.
Wymieszać sok z cytryny, skórkę z cytryny, śmietanę, syrop glukozowy, jaja, cukier oraz skrobię kukurydzianą i podgrzać całość do 82°C. Ostudzić do 40°C, dodać zimne masło i tłuszcz kakaowy. Zemulgować blenderem, wylać na zamrożoną żelkę wiśniową i całość zamrozić.
Skarmelizować czekoladę w piecu przez 20 min w 160°C. Zagotować śmietanę z Sanettem, zalać czekoladę, zblendować i dodać pastę. Dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać Wlać część musu do formy, włożyć zamrożoną żelkę wiśniową z kremem cytrynowym, a następnie wlać pozostałą część musu. Na koniec przykryć wszystko wystudzonym i wyciętym wcześniej biszkoptem genueńskim.
Zamrożone musy pokryć zamszem w sprayu Fuksja Barima Artisanal (kod FP039943).
Do udekorowania użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Usta (kod 33712),
Serce Amora różowe (kod 33700).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.