Piernik Świętego Mikołaja
Pachnący, prawdziwy, świąteczny Piernik to obowiązkowy słodki element Świąt Bożego Narodzenia. Miód, pomarańcze, mleczna czekolada, powidła i pikantne, aromatyczne przyprawy przypadają do gustu każdemu. Do dekoracji doskonale pasuje miks czekoladowych gwiazdek.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Miód, cukier trzcinowy i masło podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Zdjąć z palnika i ostudzić (mikstura może pozostać delikatnie ciepła). Mąkę, sodę i kakao przesiać. Do przesianych suchych składników dodać jaja i ciepłą miksturę. Miksować do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto rozwałkować na cienkie blaty o grubości 5mm. Piec w temperaturze 175°C przez 15-20min do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Do przełożenia użyć konfitury śliwkowej.
Czekoladę roztopić w mikrofalówce, dodać olej i wymieszać. Oblewać ciasto w temperaturze ok. 25 - 30°C.
Do udekorowania piernika użyć czekoladowych dekoracji Barbara Decor:
Syriusz (kod 33820),
Alfa (kod 33821),
Delta (kod 33959),
Gamma (kod 33823),
Gwiazda betlejemska (kod 33819)
oraz Plastrów pomarańczy Barima Artisanal (kod 6162).
schemat
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.