Walentynki
Monoporcje na walentynki. Prosecco, truskawki i biała czekolada to romantyczne połączenie smaków, które „uderza” do głowy i serc zakochanych.
Użyte produkty i dekoracje
RECEPTURA
Masło z czekoladą roztopić w mikrofalówce. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło z czekoladą i krokant z orzecha laskowego, wymieszać i rozsmarować na blaszce do pieczenia. Piec przez 25 min w temperaturze 170°C.
Truskawki pokroić w drobną kostkę. Z cukru i octu przygotować gastrique i dodać truskawki. Lekko podgotować, dodać pastę truskawkową oraz Sanett i podgrzać do temperatury minimum 60°C. Przełożyć do formy silikonowej i zamrozić.
Rozpuścić Sanett w 150 g zagotowanej śmietany, wlać do czekolady i dokładnie wymieszać tworząc ganasz. Z cukru i wody ugotować syrop. Żółtka ubić na puszystą pianę, a następnie zaparzyć gorącym syropem i ubijać, aż piana zrobi się prawie biała. Ubitą śmietanę połączyć z pianą z żółtek i dodać do ganaszu razem z pastą Prosecco.
Foremki silikonowe zalać do połowy musem, włożyć zamrożoną galaretkę i wlać pozostałą część musu. Na końcu dodać wykrojony w kształcie formy biszkopt czekoladowy i całość zamrozić.
Zamrożone musy pokryć białym zamszem w sprayu Barima Artisanal Color (kod AP0379NE) oraz barwnikami perłowymi w sprayu Barima Artisanal Color: złoty (kod AP0201OR) i liliowy (kod AP0201GL).
Do udekorowania użyć dekoracji czekoladowych Barbara Decor:
- Serce Serpentyna (kod 33945)
- Serce Duo 3D (kod 33829)
- Serce I Love You 3D (kod 33899)
- Ty i Ja - zestaw (kod 33901).
Podobne kreacje
Zobacz zdjęcia, receptury i filmy o podobnej tematyce. Zainspiruj się i wykonaj je w swojej pracowni.