Czekolada i dodatki czekoladowe
Czekolady
CZEKOLADY BELGIAN QUALITY
Wyprodukowane z belgijskiej czekolady, według najlepszych receptur doświadczonych mistrzów czekoladziarstwa. Wyjątkowa selekcja w doborze ziarna kakaowego, nowoczesna technologia procesu produkcyjnego oraz laboratoryjna kontrola jakości zapewniają czekoladom marki Barima Artisanal stałe parametry. Wśród nich należy wyróżnić bogaty bukiet aromatyczno – smakowy, wysoki stopień płynności oraz jedwabistą konsystencję. Czekolady Barima Artisanal są formowane do postaci pastylek o średnicy 8mm, co ułatwia ich wykorzystanie w pracowniach cukierniczych.
CZEKOLADY ECONOMIC
Prawdziwe czekolady, wyprodukowane w Europie według tradycyjnych receptur opracowanych przez najlepszych fachowców. Ich naturalny skład oraz zawartość składników kakaowych determinują możliwość zastosowania ich w codziennej masowej produkcji. Czekolady Economic świetnie sprawdzają się jako wysokiej jakości składnik musów, kremów, polew czy nadzień, stanowiąc ekonomiczny wybór w codziennej pracy.
czytaj dalej
Dodatki czekoladowe do zapiekania
CHUNKS DO ZAPIEKANIA (CZEKOLADA DESEROWA 44%)
Wykonane z czekolady termostabilnej o intensywnym czekoladowym aromacie. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu kakaowego zachowują swój kształt podczas zapiekania w muffinach, panettone, ciastach, ciasteczkach i słodkim pieczywie.
Wskazówka: Chunksy należy dodawać do ciasta na samym końcu wyrabiania. Zapobiega to zabarwieniu ciasta oraz roztopieniu kawałków czekolady podczas ugniatania.
DROPSY DO ZAPIEKANIA (CZEKOLADA DESEROWA 44%)
Wykonane z czekolady termostabilnej o obniżonej zawartości tłuszczu kakaowego. Nie zabarwiają surowego ciasta podczas mieszania, zachowują kształt podczas pieczenia i utrzymują chrupkość po schłodzeniu. Rekomendowane do wyrobów wymagających zapiekania takich jak ciasteczka, muffiny, biszkopty, herbatniki, słodkie bułeczki.
Wskazówka: Dropsy należy dodawać do ciasta na samym końcu wyrabiania. Krótki czas mieszania zapobiega roztopieniu kawałków czekolady i zabarwieniu ciasta.
DROPSY DO ZAPIEKANIA (CZEKOLADA BIAŁA 24%)
Wykonane z czekolady termostabilnej o obniżonej zawartości tłuszczu kakaowego. Nie wsiąkają w ciasto podczas pieczenia, zachowują swój kształt i utrzymują chrupkość po schłodzeniu. Nadają waniliowo-karmelową nutę białej czekolady zapiekanym wyrobom, takim jak ciasteczka, muffiny, biszkopty, herbatniki, słodkie bułeczki.
Wskazówka: Dropsy należy dodawać do ciasta na samym końcu wyrabiania. Krótki czas mieszania zapobiega roztopieniu kawałków czekolady.
PATYCZKI DO ZAPIEKANIA (CZEKOLADA DESEROWA 44%)
Patyczki z czekolady termostabilnej o bogatym aromacie kakao. Gotowe do użycia, mają idealny kształt i rozmiar do produkcji „pain au chocolat”. Dzięki obniżonej zawartości tłuszczu kakaowego są odporne na zapiekanie, zachowując jednocześnie chrupkość po ostudzeniu. Patyczki dostępne są w dwóch rozmiarach : standardowym 80x11mm oraz szerokim 80x22mm.
czytaj dalej
Dodatki czekoladowe
CHUNKS (CZEKOLADA DESEROWA 50%)
Kwadratowe, płaskie kawałki czekolady deserowej. Skład czekolady, z której są wykonane oraz intensywny aromat kakao sprawiają, że chunksy doskonale sprawdzają się jako dodatek do lodów, musów i kremów.
Wskazówka: Chunksy znajdują również zastosowanie w dekorowaniu, jako posypka do ciast, lodów i deserów.
KAKAO EXTRA DARK
Kakao w proszku (alkalizowane) o wysokiej zawartości tłuszczu kakaowego wynoszącej od 22 do 24%. Ma idealnie gładką konsystencję. Odznacza się wyjątkowym, ciemnym bordowo – brązowym kolorem i intensywnym kakaowym aromatem, co stanowi o jego wysokiej wydajności. Kakao Extra Dark jest wytwarzane z najwyższej jakości ziaren kakaowca pochodzących z Afryki Zachodniej.
Wskazówka: Kakao Extra Dark jest idealne do dekorowania oraz do aromatyzowania i barwienia ciast, brownie, biszkoptów, herbatników, lodów, kremów, deserów, lśniących polew oraz do przygotowywania gorącej czekolady i napojów kakaowych.
TŁUSZCZ KAKAOWY
100% tłuszcz kakaowy – najszlachetniejszy spośród tłuszczów. Tłoczony z najwyższej jakości ziaren kakaowca. Formowany do postaci pastylek o średnicy 8mm. Ma neutralny smak i kolor. Doskonały do upłynniania czekolady w celu tworzenia cienkich powłok przy oblewaniu lub przy produkcji pralin w formach, poprawiając jednocześnie połysk i kruchość czekolady.
Wskazówka: Tłuszcz kakaowy świetnie sprawdza się jako baza do tworzenia kolorowych powłok metodą natryskową (zamsze). Jest również niezastąpiony do stabilizowania nadzień pralinowych. Polecany szefom kuchni do smażenia potraw.
czytaj dalej
Korpusy truflowe
Wskazówka: Po napełnieniu trufle można zanurzyć w zatemperowanej czekoladzie, a następnie obtoczyć je w kakao, posypkach czekoladowych, pokruszonych orzechach, krokantach, prażynkach, wiórkach kokosowych i wielu innych.
czytaj dalej