Przez żołądek do serca” – ta maksyma zdaje się nie starzeć. Zwłaszcza w obliczu dnia zakochanych. Dlatego przychodzimy wam z pomocą i przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów, które z pewnością wyrażą więcej niż tysiąc słów.
Czekolada jako afrodyzjak
Czekolada na walentynki to znakomity pomysł. Pudełko pełne pralin to nie tylko uczta dla podniebienia, ale wpływa również pozytywnie na nasze dobre samopoczucie. Nie przypadkiem zresztą, czekolada od wieków uważana jest za afrodyzjak. Wszystko za sprawą tak zwanej „molekuły miłosnej” czyli fenyloetyloaminy, w skrócie PEA.
Warto pamiętać, że najwyższą zawartość tej substancji znajdziemy w czekoladach (a nie wyrobach czekoladopodobnych) zawierających dużą ilość miazgi kakaowej. Dlatego najlepszym wyborem – w tym przypadku – jest czekolada deserowa, zawierająca znacznie więcej miazgi (a co a tym idzie PEA) niż czekolada mleczna i biała.
Praliny na walentynki
Słodki czekoladowy prezent na walentynki nie musi ograniczać się do tabliczki czekolady. Bardziej nietuzinkowym upominkiem z okazji dnia zakochanych będą z pewnością praliny, zwłaszcza te wykonane własnoręcznie.
Zdecydowanie polecamy Wam naszą recepturę na Praliny Cytrynowe, w których głęboki smak czekolady Barima Artisanal przełamuje kwaśny impuls cytryny. Całość uzupełnia miód i naturalny aromat sproszkowanej skórki cytrynowej – Citropearl. Takimi pralinami z pewnością zdobędziecie „przez żołądek” serce ukochanej osoby.
Cały przepis znajdziecie klikając tutaj.
Walentynkowe monoporcje
Walentynkowego charakteru Waszym monoporcjom nadacie czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor w kształcie Serca oraz Ust. Kreacja Kiss Me... mówi więcej niż tysiąc słów. Kiss Me… to nasza romantyczna, walentynkowa propozycja, która zaskoczy Was wyrazistą, zmysłową kompozycją smaków.
Kiss Me to delikatny mus na bazie białej czekolady Barima Artisanal o smaku pralinowym, słodka żelka wiśniowa i kwaskowy krem cytrynowy w towarzystwie biszkoptu genueńskiego na bazie marcepanu.
Deser wykończony jest zamszem w kolorze fuksji oraz czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor: Usta oraz Serce Amora różowe.
W naszych mediach społecznościowych znajdziecie film jak przygotować te monoporcje krok po kroku. Jeżeli chcecie poznać przepis do tej kreacji, znajdziecie go klikając tutaj.
Dekoracje w kształcie serca
Myśląc nad walentynkowymi symbolami, nie sposób pominąć serca. Kolejna receptura to szeroka paleta kształtów i kolorów czekoladowych dekoracji Barbara Decor w kształcie serca – Serce I Love You, Serce Duo oraz Serce Serpentyna.
Kreacja Walentynkowy Mus Prosecco idealnie wpasowuje się w ten romantyczny kanon. Deser wykonany jest z musu na bazie białej czekolady Barima Artisanal o smaku prosecco, a serce tej kreacji stanowi intensywna żelka truskawkowa. Całość ułożona jest na mocno czekoladowym biszkopcie na bazie czekolady deserowej 72% Barima Artisanal oraz krokantu z orzecha laskowego.
Przepis znajdziecie klikając tutaj.
Tarta na dzień zakochanych
Kruche ciasto to z pewnością uniwersalny i smaczny element każdego deseru. Przyrządza się je dość szybko, co zdecydowanie nie jest bez znaczenia. Naszą propozycją na jego wykorzystanie jest kreacja Tarta Serce.
Znajdziecie w niej wcześniej wspomniane wcześniej kruche ciasto wypełnione likierem Baileys Strawberry & Cream, który łączy smaki dojrzałej truskawki, wanilii oraz oryginalnego kremu irlandzkiego.
Górną część tego deseru stanowi mus z białej czekolady Barima Artisanal 29%. Aby podtrzymać walentynkową tematykę, proponujemy przygotować go w formie o kształcie serca, a następnie oblać polewą nabłyszczającą w pięknym, nasyconym czerwonym kolorze. Tak przygotowane monoporcje z tartą warto ozdobić białymi sercami amora, które będą się doskonale komponowały z resztą kreacji.
Jeżeli chcecie przygotować ten deser – przepis znajdziecie klikając tutaj.
Monoporcje z prosecco na walentynki
Dla osób, które lubią delikatny smak musującego wina, mamy przepis na idealny walentynkowy wieczór. Deser Serce Amora, czyli czekoladowy biszkopt z marcepanem na bazie czekolady deserowej Barima Artisanal 56%, na którym ułożona jest chrupiąca warstwa z białą czekoladą Barima Artisanal oraz prażynkami Royal Barima Artisanal. W tej kreacji znajdziecie jeszcze żelkę liczi z hibiskusem, która przykryta jest musem z białej czekolady z prosecco. Monoporcja zwieńczona jest czerwonym zamszem w sprayu oraz czekoladowymi dekoracjami Barbara Decor – Serce Amora. Całą recepturę znajdziecie tutaj.
Przepis na (udane) walentynki
Miłość można wyrazić na wiele sposobów. Z pewnością dobrym pomysłem, żeby to zrobić jest słodki, czekoladowy deser. Może to być tarta, monoporcje czy mus z białej czekolady z wyczuwalną nutą prosecco. Można rzec, „do wyboru do koloru”.
Żeby podkreślić walentynkowy charakter, nie zapomnijcie o przygotowanej specjalnie na Walentynki kolekcji Love od Barbara Decor i stwórzcie z nią romantyczne stylizacje dla Waszych słodkich Walentynek. Dzięki naszym czekoladowym dekoracjom, wyrazisz najskrytsze uczucia, aby ten dzień był naprawdę szczególny!